На 10 януари Дамасо Лопез Серано се признава за виновен

...
На 10 януари Дамасо Лопез Серано се признава за виновен
Коментари Харесай

Дамасо - човекът, който може да потопи наркокартела Синалоа

На 10 януари Дамасо Лопез Серано се признава за отговорен по обвинявания в наркотрафик в съда в Сан Диего, признавайки, че е направлявал доставките на хиляди килограми метамфетамини, кокаин и хероин в Съединени американски щати, написа profit.bg.

Признанието идва към 6 месеца, откакто Лопез Серано прекоси американо-мексиканската граница в Калифорния и се съобщи на щатските управляващи, с което се трансформира в най-високо поставения член на мексикански картел, предавал се в миналото в Съединени американски щати, съгласно щатската прокуратура.

Лопез Серано признава, че е имал водеща роля в картела и в добавка към обвиняванията за наркотрафик, признава и за владеене на оръжия. Той се признава за отговорен по обвинявания за наркотрафик по настрана дело във Вирджиния.

Той е изправен пред 10-годишна присъда и се е съгласил да заплати 1 млн. $ в брой.

Неговата присъда ще нанесе сериозен удар на наркокартела Синалоа. Потенциалните провали от съдействието на Лопез Серано с управляващите може да имат необятен отзив измежду подземния свят на Мексико.

Лопез Серано е наследник на Дамасо Лопез Нунез, някогашен мексикански чиновник по сигуростта, който се изкачва в йерархията на картела Синалоа и след това става дясната ръка на шефа на картела Хоакин " Ел Чапо " Гузман.

По-младият Лопез, описван като податлив към принуждение и показност, е считан от някои за евентуалния правоприемник на Гузман.

Лопез Серано към този момент си сътрудничи с щатските управляващи, съгласно Майк Виджил, някогашен отговорник за интернационалната активност в американската организация за битка с опиатите (ДЕА).

" Той може да обезпечи подробна информация за актуалното управление на картела Синалоа, " е декларирал Виджил пред Business Insider. " Той също по този начин може да даде информация за корумпирани държавни чиновници, които пазят картела Синалоа. "

Обвинението против Лопез Серано е импортирано през август 2016 година и оповестено публично през август 2017 година От министерството на правораздаването го разказват като значимо събитие в петгодишно следствие, което води до обвинявания против над 125 души.

Сред тях са Исмаел " Ел Майо " Самбада - сътрудникът на Гузман, за който се счита, че управлява картела Синалоа, както и двамата от четирите му синове Исмаел Самбада Сикайрос и Исмаел Самбада Империал. Трети наследник на Самбада - Серафин Самбада Ортиз, се признава за отговорен по обвинявания за трафик на опиати в Сан Диего през 2014 година

Двама от синовете на Гузман - Иван Архивалдо Гузман и Хесус Алфредо Гузман, също са включени в обвиняването.

Лопез Нунез, за който се счита, че е оказал помощ на Гузман да избяга от пандиза през 2001 година, си партнира с картела Халиско Нова Генерация, с цел да образува минимум една от трите фракции, които се борят за надзор над картел Синалоа, откакто Гузман е хванат още веднъж в Мексико през януари 2016 година

За семейство Дамасо се счита, че имат своя лична войска. По-младият Лопез също по този начин се счита, че е лидер на въоръжено поделение на картела Синалоа.

Конфликтът за надзор над картела е повода за увеличението на насилието в мексиканския щат Синалоа през 2016 година и при започване на 2017 година

Мексиканските управляващи също по този начин упрекват Лопез Нунез за насилието на полуостров Долна Калифорния, част от който регистрира скок в жертвите на убийства от 223% на годишна база в интервала 2016 – 2017 година

Фракцията, ръководена от синовете на Гузман и подкрепена от " Ел Майо " Самбада, наподобява побеждава, с което се възвръща известна непоклатимост в щата Синалоа.

По-възрастният Лопез е задържан в Мексико сити в средата на 2017 година, а Съединени американски щати сега се пробват да издействат изгонването му. С неговото залавяне синът му губи както съдружниците си, по този начин и убежището си в Мексико.

Лопез Серано „ няма различен избор, с изключение на да избяга от Мексико и да се съобщи на управляващите в Съединени американски щати, тъй като е преследван от други членове на картела Синалоа и е щял да бъде погубен в Мексико, " споделя Виджил пред Business Insider.

" Единствената му алтернатива на този стадий е да разкрие имена и да даде значима информация за картела. "

Сътрудничеството на Лопез с щатските управляващи би могло да разреши на Съединени американски щати и Мексико да подложат на още по-голямо напрежение картела Синалоа.

Самбада, за който се счита, че е на към 70 години и е болен, " наподобява към момента държи юздите в картела Синалоа, " споделя Виджил.

Лопез Серано би могъл да даде на управляващите скъпа информация за Самбада, включително методите му на връзка и на напредване и защитните ограничения, които употребява.

Остава да се види дали Мексико ще екстрадира обвинените от картела, които ще бъдат посочени от Лопез Серано и упрекнати от Съединени американски щати, споделя Виджил.

Ако Самбада бъде хванат, картелът Синалоа незабавно ще се раздели сред синовете на Ел Чапо и други членове и това ще докара до още по-голямо принуждение в Мексико.

" Синалоа си остава най-влиятелният картел и ще има доста хора, които ще се опитат да запълнят тази празнота, " споделя Виджил.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР