На 10-ти февруари 1840 година кралица Виктория се омъжила за

...
На 10-ти февруари 1840 година кралица Виктория се омъжила за
Коментари Харесай

Първата булчинска рокля или как кралица Виктория променила модата

На 10-ти февруари 1840 година кралица Виктория се омъжила за своя обичан принц Албърт Сакс-Кобург-Гота. За този специфичен ден тя облякла бяла рокля  – за първи път в историята и по този начин поставила началото на традиция, която продължава и до през днешния ден.

Сватбата на Виктория и Албърт била едно от най-големите събития на века и надлежно роклята на кралицата има не по-малко забележителна история. Преди Виктория да реши да облече бяла рокля за венчавката си, булките обличали красиви публични рокли в разнообразни цветове, които носели и в други публични случаи. След кралската женитба и фотосите от нея, които обиколили Европа, булките почнали да носят бели рокли, даже името им било „ викториански “ – с деколте с голи плещи, кринолин и шлейф. Този модел е задоволително известен след булките и до ден сегашен.

Атлазената рокля на Виктория била ушита в Лондон, единствено дантелата била направена в графство Девън, като за тази част от тоалета с размер 137х76 сантиметра десетки плетачки се трудили половин година. На главата си Виктория носела венец и дантелен воал, вместо обичайна корона. В унисон с традицията да носи и нещо синьо, Виктория добавила към роклята обичаната си сапфирена брошка, подарък от Албърт.

Сватбените дантели останали вечно част от тоалета на кралицата – тя била с тях на кръщението на всичките си девет деца, на сватбите им, а най-малката й щерка - Беатрис - била удостоена с достойнството да облече майчината рокля на личната си женитба. Кралица Виктория пазела до напреднала възраст и ветрилото си, а специфичната сватбена риза с дантели станала кръщелна за потомците й чак до наши дни.

Бракът на Виктория и Албърт бил подписан по обич и те живеели в цялостна естетика. Смъртта на принца на 42-годишна възраст бил безспорен потрес за кралицата. До края на живота си тя носела печал, само че в последните си дни се разпоредила да я погребат в бяла рокля за обичания Албърт, със сватбения воал. Роклята й през днешния ден се пази в Кенсингтънския замък, а традицията на белите рокли наподобява безконечна.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР