На 10 септември 1967 г. на референдум 99% от жителите

...
На 10 септември 1967 г. на референдум 99% от жителите
Коментари Харесай

Гибралтар ще остане британски, докато е жива поне една маймуна магот

На 10 септември 1967 година на референдум 99% от жителите на Гибралтар гласоподават той да остане във притежание на Англия, което скапва отношението към колонията от страна на Испания. В течение на 16 години тя държи границата с Гибралтар затворена. Дори и след нейното разкриване през февруари 1985 година инспекцията на испанския Граничен контролно-пропусквателен пункт лишава няколко часа спрямо прекосяването за няколко минути на английския пункт.

Гибралтар (на британски Gibraltar) е задморска територия на Англия в най-южната част на Пиренейския полуостров, която включва Гибралтарската канара и песъчлив провлак, съединяващ скалата със сушата. "Скалата " заема основна стратегическа позиция над Гибралтарския пролив, където се събират Средиземно море и Атлантическия океан. На север граничи с Испания, на изток - със Средиземно море, на юг - с Гибралтарския пролив (отделящ го от Северна Африка), на запад - с Гибралтарския залив.

Думата "Гибралтар " е испанизиран вид на арабското фразеология "Джабал Тарик ", означаващо "планина Тарик ". Названието е обещано в чест на арабския военачалник Тарик ибн Зияд, който предвожда арабското завземане на Пиренейския полуостров.

Гибралтар е член на Европейския съюз посредством участието на Англия. През 1973 година Англия се причислява към Европейски Съюз дружно с Гибралтар (но без Нормандските острови и остров Мен). Гибралтар не е обзет от общата селскостопанска политика на Европейски Съюз, от шенгенските съглашения, а също по този начин не е обща митническа територия на Европейски Съюз, защото тук няма Данък добавена стойност. От 2004 година жителите на Гибралтар добиват право да вземат участие в изборите за Европейски парламент.

През 2016 година на референдума за излизане на Англия от Евросъюза общо 96% от гибралтарците гласоподават за оставане в Европейския съюз.

Гибралтар дълго време (от 711 г.) е във притежание на маврите. През 1602 година минава към Испания, само че през 1704 година е завоюван от английски войски. Наричан е още Херкулесови стълбове, тъй като съгласно гръцките легенди острите скали по двата бряга на протока били издигнати от героя Херакъл, талантлив с необикновена мощ. Историята на Гибралтар (един от именитите Херкулесови стълбове) наброява над 3000 години. Названието „ Херкулесови стълбове “ се среща още в съчиненията на Платон.

Гибралтар се намира на скалистия Гибралтарски полуостров и е единственото място в Европа, където живеят диви маймуни от типа маготи. Според локално вярване Гибралтар ще остане английски до тогава, до момента в който е жива най-малко една маймуна. Маготите са значима туристическа атракция.

Населението, което наброява над 297 52 души, населява територия от 68 кв. км (на 229-то място в света). Единственото населено място е град Гибралтар, разграничен на седем огромни жилищни зони (без да са административни единици). Етническият състав е много цветен: португалци, италианци, малтийци, англичани, испанци. Официалният език е британският, само че се приказват още испански, италиански, португалски. Най-много са католиците - 75% от популацията, следвани от мюсюлманите - 9%, протестантите - 8%, юдеи - 2% и други.

Валутата, която употребяват жителите на "Скалата " е гибралтарска лира.

По държавно устройство страната е конституционна монархия. Държавен глава е кралицата на Англия Елизабет II, която се съставлява от губернатора (и главнокомандващ) Ед Дейвис. Ръководител на държавното управление е старшият министър Фабиан Пикардо (от 2011 г.).

Международно летище "Гибралтар “ (Gibraltar International Airport) е намерено през 1939 година и е известно с две свои неповторими характерности. Първата е, че е едно от дребното летища в света, построено върху вода. Това се дължи най-вече на дефицита на терен. Втората забележителност на летището е, че пистата за политане и кацане се пресича от улица, а колите и пешеходците са принудени да стопират и изчакват пред бариери, когато каца или излетява всеки аероплан.

ТПС

В Гибралтар се намира единственото летище, което се пресича от автомагистрала. Когато каца или излетява аероплан, тя се затваря, а по-късно придвижването се възвръща.

Сн

170108
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР