На 10 октомври отбелязваме Световния ден срещу смъртното наказание. И

...
На 10 октомври отбелязваме Световния ден срещу смъртното наказание. И
Коментари Харесай

Днес е световният ден срещу смъртното наказание

На 10 октомври означаваме Световния ден против смъртното наказване.
И в 21 век хора се екзекутират и осъждат на гибел всеки ден - поради закононарушения, свързани с опиати, терористични актове, или убийства.
Има и страни, които употребяват смъртното наказване за действия, които не би следвало да бъдат криминализирани, показва vesti.bg.
Най-тежкото наказване се употребява и против хора с умствени и интелектуални усложнения, а в някои страни се издава смъртна присъда след несправедливи правосъдни процеси – в нарушаване на интернационалното законодателство.
Според организацията „ Амнести Интернешънъл “ смъртното наказване нарушава правата на хората, по-специално правото на живот и правото на живот без изтезания или грубо, нечовешко или унизително отношение или наказване. И двете права са предпазени от Всеобщата декларация за правата на индивида, призната от Организация на обединените нации през 1948 година
С течение на времето интернационалната общественост приема няколко правни инструмента, които не разрешават потреблението на смъртното наказване. Въпреки това то се практикува и до през днешния ден.
Методите за осъществяването му включват обезглавяване, ликвидиране посредством електрически ток, ббесване, смъртоносна инжекция, разстрел.
В Иран са известни и някои изпълнени присъди на ликвидиране с камъни.
Прилагането на смъртното наказване за закононарушения, осъществени от младежи под 18 години, е неразрешено според интернационалното законодателство, само че някои страни към момента осъждат на гибел и екзекутират малолетни подсъдими.
От 1990 година "Амнести Интернешънъл " документира 145 изтезания на малолетни, направили закононарушения в 10 страни: Китай, Демократична република Конго, Иран, Нигерия, Пакистан, Саудитска Арабия, Южен Судан, Судан, Съединени американски щати и Йемен.
Няколко от тези страни трансформират законите си, с цел да изключат практиката. От тези 145 изтезания, 97 са осъществени в Иран.
През 2018 година най-вече смъртни присъди са изпълнени в Китай, Иран, Саудитска Арабия, Виетнам и Ирак.
Китай оглавява класацията за най-вече смъртни присъди, само че същинската степен на потреблението на смъртното наказване в Китай е незнайна, защото тези данни са класифицирани като държавна загадка.
"Амнести Интернешънъл " записва най-малко 690 изтезания в 20 страни през 2018 година Най-малко 19 336 души са наказани на гибел в международен мащаб до края на 2018 година
Смъртното наказване е необратимо. А рискът от екзекуция на почтен човек не може да бъде избегнат. От 1973 година, да вземем за пример, повече от 160 пандизчии, наказани на гибел в Съединени американски щати, по-късно са били оневинени или освободени от смъртната присъда заради непорочност.
Също по този начин това не възпира престъпността. A в някои страни смъртните присъди се постановат като наложително наказване за избрани закононарушения, което значи, че съдиите не са в положение да прегледат събитията на закононарушението преди да отсъдят. В някои страни наказването се употребява като политически инструмент. Властите в Иран и Судан, да вземем за пример, употребяват смъртното наказване, с цел да санкционират политическите си съперници.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР