На 10 октомври 2018 г. в Информационния център на Министерството

...
На 10 октомври 2018 г. в Информационния център на Министерството
Коментари Харесай

Интересна книга: Бежанската криза и Балканите

На 10 октомври 2018 година в Информационния център на Министерството на защитата се състоя премиерата на груповата монография Бежанската рецесия и Балканите, 2015-2016 (съставители Александър Костов, Ирина Огнянова, Бисер Банчев, изд. Парадигма, 2018 година, 362 стр.).

Изданието е резултат от осъществяване на план „ Съвременните Балкани и провокациите пред България “, финансиран от Фонд „ Научни проучвания “ - МОН и изпълняван от ИБЦТ – Българска академия на науките. Ръководител на плана е член кор. проф. дин Александър Костов.

Тя е продължение на издадените през 2012 година, през 2015 и през 2017 година групови монография, отдадени на настоящото развиване на Югоизточна Европа през ХХI век. Балканските реакции на „ Бежанска рецесия са прегледани в няколко поредни и паралелни измерения през призмата на геодемографските процеси в света и в района, историческото завещание, обвързвано с придвижвания на огромни маси хора на Балканите през предното столетие, реакциите на обособените страни и моделите на спор и взаимоотношение сред тях. Приложен е интердисциплинарен метод като казусът е проучен от позиция на историята, политологията, интернационалното право и социологията.

Първият раздел слага акцент върху световните измерения на казуса и търси отговор на въпроса по какъв метод бежанската и мигрантската рецесия от 2015-2016 година се вписва в световните миграционни процеси в Европа и света от края на ХХ и началото на ХХI век. Текстовете във втората част на монографията показват другите тактики и тактики на балканските страни за справяне с мигрантската вълна.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР