На 10 ноември от 16 ч. пред Държавна опера -

...
На 10 ноември от 16 ч. пред Държавна опера -
Коментари Харесай

На политически пърформанс в Русе ще бъде създадена Европейска република

На 10 ноември от 16 ч. пред Държавна опера - Русе ще има драматично-политически пърформанс в границите на Европейския балкон план. Организатори са Международно сдружение „ Елиас Канети “ и Драматичен спектакъл „ Сава Огнянов “.
Събитието ще се организира в множеството европейски страни в същия ден и по същото време. Ще се изчете Манифест от артисти, които ще прокламират основаването на Европейска република, Тя ще бъде провъзгласена от (театрални) балкони и на публични места като част от общо европейско артистично събитие. Манифест, формиран от Улрике Гуеро и Роберт Менасе, преведен на повече от 10 езика, ще бъде изчетен на глас и по-късно наличието ще бъде обсъждано с публиката в полемика. Повече от 100 европейски културни институции ще вземат присъединяване, измежду които Националният спектакъл Гент (NTGent), спектакъл Талия Хамбург и Stadsschouwburg Амстердам и Международно сдружение „ Елиас Канети “. Публични фигури като Мило Рау, Елфриде Йелинек и Етиен Балибар поддържат плана.
Позовавайки се на историческите събития от 9 ноември 1938 (Кристалната нощ в Австрия) и 1989 (нежните революции в Източна Европа), както и 100 години от края на Първата международна война, планът открехва вратите към бъдещи вероятности за обществена и демократична Европа.
Целта на плана е да увеличи публичната информираност за изгодите от европейска държавност и ролята на европейското общо богатство. Дискусии с сериозен взор върху дискутираното, тълкования и допълнения към концепциите стартирани от Манифеста се смятат за неразделна част от плана защото бъдещето на Европа следва да бъде образувано от всички дружно. По този метод и посредством присъединяване на театри от цяла Европа, хора на изкуството и жители, европейският девиз „ Единство в многообразието “ ще се осъществя в гражданското общество.
„ Защото Европа значи консолидираното на хора, а не страни “. (Цитат от Манифеста за оповестяването на Европейската република).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР