На 10 ноември Дисциплинарната комисия към БФС изненадващо обяви, че

...
На 10 ноември Дисциплинарната комисия към БФС изненадващо обяви, че
Коментари Харесай

Царят дава, пъдарят не дава

На 10 ноември Дисциплинарната комисия към БФС изненадващо разгласи, че третодивизионният " Оборище " (Панагюрище) е лишен от правото да взе участие в шампионата за Купата на България през сезон 2021/22 и е санкциониран с 2500 лева Два дни по-късно на уеб страницата на БФС се появи по-подробно пояснение: На 1/16-финала за купата " Оборище " - " Ботев " (Пд) на 22 октомври, в който гостите спечелиха с 4:0, не е позволена аудитория, по решение на кмета на Панагюрище и по предложение от " Оборище ", заради " невъзможността на домакините да обезпечат нужната защита и надзор по време на срещата ".

" БФС нееднократно е подчертавал, че главната функционалност на футбола е да радва ентусиастите, а лишаването им от опцията да поддържат тимовете си заради липса на организация и отвод за вдишване на отговорност не може да бъде толерирано. Невъзможността да бъде обезпечена защита няма по какъв начин да бъде оправдавана с изключителната епидемиологична конюнктура, изключително поради обстоятелството, че към този миг България бе измежду дребното европейски страни, даващи възможност на последователите да посещават футболни срещи ", пишат от БФС. И допълват, че " Оборище " е бил предизвестен за наказания, в случай че не допусне аудитория. 

И по този начин - " Оборище " очевидно е показно наказан. Лесно е, щом е дребен клуб - глобата ще си отшуми и... " продължаваме напред ".

Но да видим претекстовете на " Оборище "? Предвид очаквания наплив на почитатели на " Ботев " в Панагюрище домакините е трябвало да платят 8000 лева, с цел да обезпечат защита. За клуба тази сума е много огромна, а и локалните управляващи са били обезпокоени (и с право), че ентусиастите няма да съблюдават предписаните ограничения за обществено разграничаване на стадиона. Нещо, което БФС допуска безнаказано да се случва на съвсем всеки мач от Ефбет лига. Има си и съответни учредения за тревогите - в деня, в който кметът Никола Белишки подписва заповедта за недопускане на фенове на мача (21 октомври), в страната са обявени 1336 новозаразени с COVID-19 и 11 умряли. Което бе рекорд от началото на пандемията в България през март!

В заповедта си Белишки се обляга на т. 18 и т. III от издадената дни по-рано (на 13 октомври) заповед РД-01-603 от здравния министър Костадин Ангелов. В т. 18 написа: " Всички регионални щабове, кметства и регионални администрации в границите на функционалната си подготвеност и при оптимално потребление на контролните си пълномощия и административен потенциал да основат нужната организация за надзор по съблюдаване на противоепидемичните ограничения на територията на страната, като да вкарват и спомагателни противоепидемични ограничения при положение на нужда, при отчитане на съответната специфичност и данни за областите, които управляват и следят. " А т. III гласи: " Кметовете на общини могат да издават заповеди за използването на въведените ограничения в границите на техните пълномощия ".

Накратко - кметът на Панагюрище е бил в правото си да не допусне фенове на ст. " Орчо челник ". 

Но от БФС това не ги впечатлява, освен това - от там укорително настояват:  " Оборище " не е единственият тим, изпитващ финансови усложнения в тежката обстановка, само че е единственият, лишил почитателите от опцията да гледат футбол заради тази причина ". И следва уповаване на наредбата за шампионатите и шампионатите на БФС, съгласно която взаимоотношението сред клуба и общината е неприемливо.

Ето два въпроса по отношение на това:

- След като в заповедта си здравният министър дава право на кметовете да подхващат сходни ограничения, за какво БФС не се преценява с това предписание? А иначе приема мнението на здравното министерство, че конгрес на БФС не може да се организира на 11 декември и форумът ще бъде отсрочен таман поради епидемиологичната конюнктура... 

- Защо от БФС се втренчиха в обяснението на " Оборище " за невъзможността да обезпечи защита, която да съблюдава спазването на ограниченията за обществена отдалеченост по трибуните? А в това време всички бяха слепи за държанието на огромните агитки - " Левски ", " ЦСКА-София ", " Ботев " (Пд), " Локомотив ", " Берое ". И по този начин и не бе изменен Дисциплинарният устав за сезона, поради фактически тревожната обстановка, та барем вътре да бъде планувано някакво наказване за неспазването на наредбите. Не! Явно, по обясненията на БФС, ползите на почитателите са над всичко. Дори и над здравето...
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР