На 10 ноември 2020 г.Армения и Азербайджан подписаха мирно споразумение,

...
На 10 ноември 2020 г.Армения и Азербайджан подписаха мирно споразумение,
Коментари Харесай

Азербайджан преобразява регионалната геополитика

На 10 ноември 2020 г.Армения и Азербайджан подписаха спокойно съглашение, което постави завършек на шестседмичната война. Сделката идва след достиженията на Азербайджан и в осъществяване на Резолюции 822, 853, 874 и 884 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за освобождението на териториите, окупирани от арменските сили. В Азербайджан серия от реципрочни причинно-следствени феномени, последвани от засилено взаимоотношение сред икономика-отбрана-дипломация-икономика, докара до усъвършенстване. В Армения следим тъкмо противоположното: през последните 30 години фантазията за легитимиране на окупацията докара до циничен кръг. Докато по-рано Армения бе изключена от огромните транспортни и логистични планове заради продължаващата политика на окупация, то в този момент Ереван бе заставен да капитулира. Като логически свършек Армения се трансформира в непознато тяло в района. Отварящата се топла връзка сред западни региони на Азербайджан и ексклав на Азербайджан Нахчыван, който граничи с Турция, ще сътвори директен път сред Средиземноморския басейн и Каспийския басейн. На собствен ред Турция възнамерява да построи нова железопътна връзка с Нахчыван. След подписването на примирието сред Армения и Азербайджан е налице нова геополитическа настройка в Южен Кавказ с присъединяване на Русия и Турция.

Балансът на силите търпи закономерни промени в Южен Кавказ и района сред Черно море и Каспийско море. Регионалното превъзходство на Азербайджан се добавя от въздушни, водни и сухопътни фактори. Освен това с богатото си културно завещание, ангажираност с мултикултурализъм и приемливост, полезности, които са исторически присъщи на метода на живот на азербайджанците, Баку употребява сполучливо метода на „ меката мощ ". Съвременният Азербайджан е „ умна сила " - композиция от твърди и меки сили.
С освобождението на територии, окупирани от Армения, Азербайджан възвръща своята териториална целокупност, като открива нови вероятности за стабилно развиване в по-широкия район. С класирането си на 10-то място от 141 страни по показателя „ Дългосрочна държавна визия ", съгласно Доклада за световната конкурентоспособност за 2019 година, Азербайджан се радва на опцията за трансформиране на успеха в дълготрайна визия. Използването от страна на Армения на спора в Нагорни Карабах сътвори закани за Азербайджан и за целия район, което попречва устойчивото развиване. След разрешаването му, районът ще получи нови благоприятни условия за развиване. Затвърждавайки позицията си на районен геостратегически състезател, Азербайджан съумя да балансира геополитическия пейзаж на района.

Трансадриатическият газопровод, част от Южния газов кулоар, който придвижва природен газ от находището Шах Дениз II в Азербайджан към Европа, се чака да бъде подготвен до ноември 2020 година В този подтекст Азербайджан - в качеството си на стратегически и стопански значим сътрудник за Европа - усъвършенства енергийната сигурност, диверсификацията на доставките и задачите за декарбонизация на Европейски Съюз. Преди Южния газов кулоар Азербайджан сполучливо осъществя нефтени и газови планове, които способстваха доста за енергийната сигурност на Европа, Южен Кавказ, Израел и Турция. Делът на Азербайджан на турския газов пазар се усили до една четвърт, Азербайджан доставя до 40% от петролните потребности на Израел, и е вложител номер едно в Грузия, Азербайджан е водач на нефтения и газовия пазар на тази страна. Азербайджан също е измежду десетте страни, които обезпечават недопечен нефт за най-голямата стопанска система на Европейски Съюз - Германия. С решаването на спор Азербайджан ще бъде по-активен като благонадежден сътрудник за енергийна сигурност в Евразия. Не беше изненадващо по какъв начин Армения предприе военни провокации против Азербайджан, с цел да попречва няколко от огромните планове за нефт, газ, превоз и осведомителни технологии, чиято последна дестинация е Европа, като по този метод работи срещу ползите на доста страни. От друга страна, през октомври 2020 година арменската войска изстреля ракети в област Хъзъ в Азербайджан, на 300 километра от зоната на спора, като задачата е била нефтопроводът Баку-Новоросийск, план със стратегическо значение за икономическото съдействие Азербайджан-Русия. Армения следва правилото „ колкото по-зле е за Азербайджан, толкоз по-добре за нас ", като в същото време вреди на районните планове, преминаващи през Южен Кавказ. Отбранителните сили на Азербайджан са в положение да обезвреждат умишлените опити на Армения за заличаване на инфраструктурни уреди, саботиране на експортни петролопроводи и тръбопроводи с висок потенциал на недопечен петрол и кондензат. Азербайджан освен възвръща своята териториална целокупност, само че също по този начин подсигурява и сигурността на коридорите Изток-Запад и Север-Юг.

В панелната полемика на тематика „ Стратегическа вероятност: Евразия ", извършена в границите на Световния стопански конгрес, модераторът попита президента на Азербайджан Илхам Алиев: „... Като президент на Азербайджан, на кого се обаждате първо - на Москва или Пекин? " Президентът Алиев отговори: „ На Баку ". Днес Баку, като районен водач, дефинира пейзажа в Южен Кавказ. Азербайджан скапе „ проклятието на географията ", като сполучливо трансформира своя статут на страна без изход на море в транспортен център в сърцето на Евразия и отстрани „ проклятието на ресурсите ", като утрои стопанската система на страната през последните 15 години. Като разчита на личните си запаси в този момент, Азербайджан съумява да се възвърне териториалната целокупност макар сложната локация. Азербайджан се класира на 5-то място от 141 страни съгласно знака „ Отзивчивост на държавното управление на промени " съгласно Доклада за световната конкурентоспособност за 2019 година През 60-те години на предишния век Standard Oil, комунистическата партия и католическата черква бяха считани за най-добре плануваните и ръководени организации: бъдещето се случваше по проект. По-късно този метод беше сменен от стратегическо ръководство. Сега е значимо освен да планирате, само че и да бъдете пъргави, дружелюбни и адаптивни. Стратегическите пътни карти и гъвкавото ръководство, въведени от Азербайджан, помогнаха на страната да реализира най-хубави резултати измежду страните от Каспийско море и Южен Кавказ, съгласно оценката в Доклада за стабилно развиване за 2020 година, документ, измерващ ангажираността на 166 страни към задачите за стабилно развиване (ЦУР), признати от Организация на обединените нации.

Ръководен от разумен модел за избор, Илхам Алиев съумява вярно да дефинира целите на страната в сходство с ползите на Азербайджан и да заложи на тяхната рационална поредност. Въпреки пандемията от COVİD-19, ниските цени на петрола, сушата и арменската военна провокация, Азербайджан даде ослепителен образец за ръководство на рецесии през 2020 година Дискурсът за ръководство на рецесии „ Заедно сме по-силни ", употребен от президента Алиев, беше главен в напъните на Азербайджан за справяне с рецесиите на COVIV-19. Друг девиз „ Карабах е Азербайджан! " увеличи мотивацията за освобождение на окупираните територии. Като предвидим и благонадежден сътрудник, Азербайджан пренарежда политическата карта на района в името на мира и достолепието, както и устойчивото развиване на Южен Кавказ, на кръстопътя на Пътя на коприната и коридора Север-Юг.

Автор: Проф. доктор Вусал Гасимли, изпълнителен шеф на Центъра за стопански промени и връзка на Азербайджан

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР