На 10 ноември 1989 г., преди 28 години в България

...
На 10 ноември 1989 г., преди 28 години в България
Коментари Харесай

ПРОМЯНАТА: Какво се случи на този ден? Излезна стенограма от пленума в навечерието на 10-ти ноември 1989г

На 10 ноември 1989 година, преди 28 години в България стартира прехода към народна власт и пазарна стопанска система у нас, след катоТодор Живков, който от 35г. години е отпред на Българска комунистическа партия и страната, подава оставка.

Малцина са знаели, че нещо ще се случи, а слухът за смяната първо се популяризира измежду столичани, само че незабавно излиза наяве и в цялата страна.

В 17.00 часа на 9 ноември 1989 година към елипсовидната маса на Политбюро сядат най-овластените мъже в страната - членовете и кандидат-членовете на Политбюро, секретарите на Централния комитет и ръководителят на Централната контролно-ревизионна комисия.

От книгата на "Откровения " от поредицата Притаени мигове на някогашния министър на културата, политик и държавник Георги Йорданов излиза наяве, че Тодор Живков самичък е изискал да бъде освободен от поста общоприет секретар на Българската комунистическа партия и даже е упорствал за това.

Книгата разкрива забавни моменти от последните години на ръководството на Българска комунистическа партия, измежду които несъмнено е и партийно съвещание, извършено ден преди рухването от власт на Тодор Живков. Битките и игрите за поста му стартират още преди той да хвърли оставка. За собствен правоприемник Живков предложил Александър Лилов. В сауната на руското посолство пред дипломат Шарапов обаче Андрей Луканов декларира: „ Ако Лилов оглави Българска комунистическа партия, ще се избием”. По-късно в коридорите на Министерския съвет Луканов споделя и друго - че изборът на Михаил Горбачов и Политбюро на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз за водач на Българска комунистическа партия е Петър Младенов.

На 10-ти ноември Живков декларира:

"Другари, на следващия ден е пленумът на Централния комитет и аз желая да слага един прелиминарен въпрос. Знаете, че преди известно време направих документално предложение да бъда освободен като общоприет секретар на партията. Сега още веднъж слагам този въпрос и считам, че на утрешното съвещание на Централен комитет би трябвало да се включи в дневния ред и да се прегледа моята молба за освобождението ми от поста общоприет секретар ".

Но всичко стартира на 9-ти ноември, когато пада Берлинската стена. Тогава висшите партийни функционери ген. Добри Джуров, проф. Йордан Йотов и Димитър Станишев отиват в кабинета на Живков, с цел да го убедят самичък да се отдръпна от властта и това да бъде обявено на съвещанието на Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия. Причината е напън от Москва. Започва процеса на перестройка с идването на власт на Михаил Горбачов. България също афишира курс към преустрояване.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР