На 10 май 1998 г. северноирландски футболист на име Филип

...
На 10 май 1998 г. северноирландски футболист на име Филип
Коментари Харесай

Между топката и вярата. Футболисти, които станаха свещеници

На 10 май 1998 година северноирландски футболист на име Филип Мърлийн записва единствения си мач за „ Манчестър Юнайтед”. Алекс Фъргюсън пуска 20-годишния гений като титуляр против „ Барнзли”. Мърлийн изиграва 90 минути един до друг с Райън Гигс и Ники Бът. Младокът сбъдва фантазията си и оказва помощ на „ алените дяволи” да завоюват с 2:0.

Следва трансфер в „ Норич” за 600 000 паунда. За 6 сезона с екипа на „ канарчетата” Филип изиграва 161 мача и отбелязва 18 гола. Във визитката му личат 27 дуела и 3 попадения за Северна Ирландия.



Мърлийн никога не е ангел. Често нарушава режима и вкарва в леглото си куп манекенки. Една от тях съвсем го разорява посредством бракоразвод. Това плюс неудачни вложения в последна сметка го докарват до фалит.

И тъкмо тогава приятелите на Филип стават очевидци на удивителна промяна. Той първо се заема с щедрост, оказва помощ на бедните и 31 години след края на кариерата си постъпва в Папския университет в Рим. Миналата седмица британските медии оповестиха, че някогашният „ червен дявол” е ръкоположен за католически духовник.



На всичкото от горната страна отец Мърлийн, който в миналото печели по 600 000 паунда годишно, даде обет за беднотия...

Но в случай че смятате, че това е единственият някогашен футболист, приел като своя втора задача да проповядва божието слово, грешите.

Гавин Пийкок

В средата на 90-те атакуващият халф носи екипа на „ Челси” и бележи 17 гола в 108 мача. Освен това играе за КПР и „ Нюкасъл”. Прекратява кариерата си през 2002 година и стартира работа за Би Би Си като специалист. Редовно посещава методистка черква и стартира да чете проповеди, учи теология в Кеймбридж и занимава за Канада. Там минава 3-годишен курс по богословие за да стане духовник. Днес е свещеник в Калгари. Преди две години Пийкок се замесва в скандал - в „ Туитър” твърди, че задачата на дамите в брака е да се подчиняват на мъжа.

Тарибо Уест

Бившият национал на Нигерия е олимпийски първенец от Атланта 1996 и участник на международните шампионати през 1998 и 2002 година Защитникът има зад тила си 4 сезона за „ Оксер” и престои в „ Милан” и „ Интер”.

Кариерата му запада в края на 90-те, когато съгласно формалните данни Уест е едвам на 25 години. Съществува и версия, че той в действителност е с 12 години по-възрастен.

Освен футбола, съществена роля в живота му играе религията. Той даже организира любопитен разговор със своя треньор Марчело Липи посредством италианските медии. „ Бог ми сподели, че би трябвало да играя”, безапелационен е Тарибо. „ Странно, на мен не ми е споделял нищо подобно”, отсича Липи.

Днес нигериецът е духовник в Северна Италия.

Андрей Кирилик

Украинецът изиграва 115 мача и бележи 14 гола за „ Черноморец” Одеса. Избиран е два пъти измежду най-хубавите играчи в локалното състезание. Същевременно постоянно посещава християнски храм, оказва помощ на игумена пред олтара и пее в църковния хор. Приключва с футбола през 2008 година и се записва в Духовната семинария на Одеса. Днес е духовник.

Анатолий Раденко

Роден в Донецк, стартира кариерата си в „ Шахтьор”. През 1977 година печели Купата на Съюз на съветските социалистически републики и сребърен орден в шампионата. След кариерата си става треньор.

През 1997 година се покръства в Луцк и първо посещава църквата като набожен, а по-късно стартира да оказва помощ в службите. През 2009 година е ръкоположен за дякон.

„ Задачите и на треньора, и на свещеника са сходни. Те би трябвало по този начин да правят делата си, че хората да станат по-добри”, споделя отец Анатолий.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР