На 10 май 1924 година главният прокурор на САЩ Харлан

...
На 10 май 1924 година главният прокурор на САЩ Харлан
Коментари Харесай

Джон Едгар Хувър - човекът, който 48 г. знаеше всички тайни на Америка

На 10 май 1924 година основният прокурор на Съединени американски щати Харлан Фиск Стоун подписва заповед за предопределение, която ще промени историята на страната. 29-годишният Джон Едгар Хувър става новият шеф на Федералното бюро за следствие. И остава на " Пенсилвания Авеню " през идващите 48 години, трансформирайки тази организация от дребна, относително слаба част на изпълнителната власт на федералното държавно управление във високо ефикасна организация за следствие. Време, през което за цяла Америка Хувър и ФБР стават " неразличимо цяло ".

Наричат Джей Едгар - " Страшилището " и " Ключарят на Вашингтон " поради маниакалното събиране на информация, само че никой с изключение на него не знаел кои тъкмо секрети и за кого са му известни. Заклет реакционер, ерген и цялостен работохолик, Хувър в никакъв случай не ходел при никого - те идвали при него . И повече никой в историята на ФБР не е разполагал с толкоз власт като него и никой няма да разполага с такава в бъдеще.

Embed from Getty Images

Роден с Новата година

В първите часове на 1 януари 1895 година бебешки рев оглася дома на Анна Мари Шейтлин и Дикерсън Нейлър Хувър във Вашингтон. Новороденият Джон Едгар е четвъртото им дете след 15-годишния Дикерсън младши, 13-годишната Лилиан и родената през 1890 година Сейди Маргарет, която умряла на 3-годишна възраст от дифтерит.

Бащата Дикерсън Хувер е шеф във федералната организация по геодезия, а чичото на брачната половинка му Анна е почетен консул на Швейцария в Съединени американски щати. Семейството живее в двуетажна къща на " Сюърд Скуеър " 413 - единствено на три пресечки от Капитолия, където се пресичат авеню " Норт Каролайна " и авеню " Пенсилвания ".

След като приключил гимназия, 18-годишният Джей Едгар почнал първата си работа - в библиотеката на Конгреса. Години по-късно той отбелязва: " Тази работа ми сподели цената на събирането на информация. Даде ми отлична основа за работата ми във ФБР , където е належащо да се събират информация и доказателства ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР