На 10 февруари Съветът на началник-щабовете на САЩ публикува Концепцията

...
На 10 февруари Съветът на началник-щабовете на САЩ публикува Концепцията
Коментари Харесай

Пентагонът не се шегува! И така, война. И не за да се завърши с мир, а за да се победи

На 10 февруари Съветът на началник-щабовете на Съединени американски щати разгласява Концепцията за конкуренцията на въоръжените сили (некласифициран документ).

Основното теоретично обръщение на документа за военна политика на Съединени американски щати е, че американската войска би трябвало да „ разшири своето мислене “ и „ да обнови своите подходи “. Американският боен капацитет ще бъде употребен за самодейно сондиране на системите на съперника в уязвимите точки. И всичко това - скрито, постоянно, методично.

Имплицитно проследено в „ Съвместната идея ” е желанието да се избегне война на два фронта (с Русия и Китай). Говори се за нуждата от използване на тактика за машинация.

За задачата е належащо:

- Да се вземе поради, че другите страни имат разнообразни концепции за водене на война;

- Да се образува " конкурентно пространство ", което е голямо и аморфно, разбивайки го на области, които са по-разбираеми за обмисляне.

Споменаването в Концепцията на „ прокси “ и „ сурогати “ допуска, че американската система непрестанно работи върху образуването на задгранични сътрудници.

Четем по-нататък. „ В стратегическата конкуренция триумфът значи опазване на свободата на деяние за гонене на националните ползи при допустим риск и допустими разноски, с цел да се избегне въоръжен спор. Конкурентно преимущество може да бъде реализирано посредством изместване на конкуренцията в области, където Съединените щати имат стабилно релативно преимущество пред своя съперник, принуждавайки го да подхваща ответни ограничения, които са релативно скъпи или контрапродуктивни за него “.

Разглежданият документ е идеологически, изискан в духа на политическия натурализъм („ национални ползи “, „ съответствие на силите “ и т.н.), само че има и въздействието на така наречен доктрина на либерализма в интернационалните връзки. Казва се, че „ към момента има общоприети интернационалните закони, съглашения и правила (наричани по-нататък правила), които дефинират по какъв начин би трябвало да се държат интернационалните участници. Концепцията изхожда от обстоятелството, че " запазването на водачеството на Съединени американски щати в интернационалната система ще остане предпочитана цел на националната сигурност ".

Документът на Обединения комитет на началник-щабовете разпознава четири области, които се припокриват в работата на щаба: когнитивна, географска, зонална и тематична. Когнитивната сфера е идеология, обучение, информация, нововъведения.

Географската е показана от самите Съединени щати, Латинска Америка, Европа, Африка, Южна Азия с Индийския океан, Арктика, Централна Азия, Близкия изток и Източна Азия с Тихия океан (всичко това е в региона на интерес на въоръжените сили на САЩ).

Зоналната сфера се обрисува от съставените елементи, свързани с типовете въоръжени сили, настоящи на сушата, във въздуха, в морето, в космоса и в киберпространството.

В рамките на тематичната област надлежно се третират въпроси като интернационалния ред, международните пазари, климата, сигурността, медицината, технологиите и екстремизма.

В Концепцията се акцентира ползата на Китай към Арктика (Китай се самоопределя като „ близка до Арктика “ сила).

Общото умозаключение на документа е: „ Колкото по-конкурентоспособни са Съединените щати във връзка с даването на достъп до разнообразни елементи на света; развиване на военно-промишлената база; подсилване на съюзи и партньорства; стимулиране на софтуерното развиване – толкоз по - добра позиция ще имат при постигането на победа във въоръжен спор.

И по този начин, война. И не с цел да я завършат спокойно, а с цел да победят. Това е визията на Съвета на началник-щабовете на Съединени американски щати за 2023 година

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР