На 10 февруари 2024 г. се навършват 90 години от

...
На 10 февруари 2024 г. се навършват 90 години от
Коментари Харесай

Честваме 90 години от рождението Татяна Лолова

На 10 февруари 2024 година се навършват 90 години от рождението на актрисата Татяна Лолова. По този мотив продуцентска компания " АРТО плюс " ЕООД взаимно със Сатиричен спектакъл " Алеко Константинов ", Българска национална филмотека, Филмотечно кино " Одеон " и издателство " Книгомания " провеждат Национална стратегия " Татяна Лолова на 90 години ", която ще бъде показана в доста градове в България и в няколко европейски столици.

На 10 февруари (събота) от 18,30 часа в обичаното кино на Татяна Лолова " Одеон " ще бъде показан премиерно документалният филм " Последният театър " с създатели Калояна Климентова и Георги Тошев. Той събира архивни фрагменти и фотоси - някои от които се демонстрират обществено за пръв път, разказващи за забележителния житейски и креативен път на огромната актриса, както и за последните месеци от живота ѝ. 

Включени са и фрагменти от емблематични български филми, в които Лолова взе участие през годините. Входът за събитието в кино " Одеон " е свободен. Зрители ще бъдат настанявани до привършване на местата в салона.

В " Последният театър " вземат участие брачният партньор й Светослав Светославов - Славе, актьорите Койна Русева и Велислав Павлов, режисьорът Илиян Джевелеков, артистът Орлин Горанов, продуцентът Игор Марковски и други.

" Филмът не изчерпва богата биография на Татяна Лолова, а по-скоро демонстрира нейната житейска философия, споделя за тестванията и насладите по Пътя й ", споделя журналистът Георги Тошев.

" Това е прочувствено пътешестване във времето през спомените и фрагментите, които сме избрали. Много смях, само че и горест има в живота на огромната актриса ", добавя Калояна Климентова.

Същата вечер след прожекцията на документалния филм ще бъде показана и новата книга " Татяна Лолова от А до Я. Бележки, мисли, фотоси " под съставителството и редакцията на журналиста Георги Тошев и с логото на издателство " Книгомания ", която е особено готова и излиза от щемпел във връзка годишнината. Изданието е красиво и стилно завършено, с твърди корици и размер от 136 страници. Идеята на томчето е всяка писмен знак от писмеността да зададе тематика, по която Татяна Лолова споделя земно и от сърце спомен, усещане или персоналната си житейска философия за благодарността, нелепостта, дързостта, забравата, любовта, фантазията, вярата, театъра, усмивката, целувката, щастието.

" Таня обичаше да играе. Опитвам се да ходя по следите на живота й, употребявам формата на игра от букви и думи. Пъзел. Думи, които носят персоналния опит, прочувствения свят и красивия разум на една изключителна жена и актриса " - написа в предговора съставителят Георги Тошев.

Книгата " Татяна Лолова от А до Я " включва схема на актрисата от Греди Асса, неразказани истории и над 70 фотоси от архива на една от най-обичаните български актриси, предоставени на Георги Тошев. В края на томчето ще намерите последователен лист с определени нейни функции в киното и театъра. Ще се популяризира по книжарниците от 13.02.2024.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР