На 10 декември всяка година се отбелязва Международният ден за

...
На 10 декември всяка година се отбелязва Международният ден за
Коментари Харесай

Хармония в различията – реалност или фикция?

На 10 декември всяка година се отбелязва Международният ден за правата на индивида. На този ден преди 70 години Организация на обединените нации приема Всеобщата декларация за правата на индивида, чийто член Първи гласи: „ Всички хора се раждат свободни и равни по достолепие и права. Те са надарени с разсъдък и съвест и следва да се отнасят между тях в дух на приятелство ”.

По този мотив за пета поредна година Университетът по библиотекознание и осведомителни технологии провежда и организира Научна конференция под мотото „ Хармония в разликите ”. Именно върху триадата независимост – достолепие – права се опира наличието на конференцията: по какъв начин в обществото се резервира или не човешкото достолепие, дали взаимното общуване поражда почитание или противоположното, равнопоставеност или дискриминация, емпатия или ненавист. Как живеем през днешния ден: в естетика или в какофония? Съорганизатор на форума беше Националният съвет на религиозните общности в България.
 1_  2_  3_  4_
„ Днешният теоретичен конгрес е настоящ, тъй като постоянно следим конфликтността на езика на омразата. Ние се опитваме да утвърждаваме мира, разбирателството и диалогичността като средства за връзка. Даваме своя принос за запазване етичния и религиозния мир, за създаване на стабилно общество ” – се споделя в обръщението на проф. д.ик.н. Стоян Денчев, прочетено от проф. д.н. Иван Гарванов.

В словото си Бирали Бирали, ръководител на Националния съвет на религиозните общности в България и зам.-главен мюфтия, означи, че тази конференция е призвана да създава познания и на практика умения за превъзмогване на разликите в човешките връзки. „ Ние изхождаме от основополагащата теза на международните религиозни общности, че индивидът е висше създание на Създателя. Така в центъра на религиозната добродетелност се слага непоколебимото схващане за висотата на човешкото достолепие. Това стои в основата на хуманизма и е заложено в Хартата за човешките права. Тази конференция е добър израз за нашата обща съпричастност към хуманизма. Трябва да изградим твърда неотстъпчивост към деянията на злоба – кървави атентати, политически несъгласия, разнообразни форми на етническа непоносимост. Настоящата конференция способства за това благородно дело ” – сподели господин Бирали.

От името на три организации (Международна организация „ Религии за мир – Европа ”, Сдружение „ Благодарност ”, Форум „ Авраам ” – Мадрид) приказва доктор Марсел Израел: „ Нека се знае, че Всеобщата декларация за правата на индивида е преведана на 375 езика и е най-превежданият документ в света. Диалогът сред хората от разнообразни етноси, религии и култури през днешния ден е главен детайл за взаимното световно битие ”.

Ръководителят на катедра „ Култура, историческо завещание и туризъм ” проф. д.ф.н. Ваня Добрева приказва за историческите предпоставки на Балканите, където ние живеем в изключителна непосредственост със съседите си: „ В днешния свят сме очевидци на разнообразни разделения, на масирано рушене на културни монументи, на непрекъсната доминация на другата позиция – тази на оръжието, на владетелите на осведомителните средства, с цел да се постанова един или различен ред, само че ние посредством науката потвърждаваме, че бихме могли да реализираме естетика, въпреки тя да е релативно разбиране ”.

Общо на конференцията бяха изслушани 70 отчета, съпроводени с презентации, състояха се 11 полемики, които обхващаха три посоки: обстоятелства и проблеми на религиозното, етническо и културно разнообразие. Всички текстове бяха авансово събрани и отпечатани в 500-страничен том. Участниците бяха поздравени от Музикална групировка при Фондация „ Светлина на Балканите ” с диригент Данаил Вълков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР