На 10 декември се отбелязва Световният ден за правата на

...
На 10 декември се отбелязва Световният ден за правата на
Коментари Харесай

Световен ден за правата на човека

На 10 декември се отбелязва Световният ден за правата на индивида. Приетата през 1948 година Харта за човешките права се счита за неофициална конституция, гарантираща правата на индивида. Тя признава човешките права и свободи като дадени по рождение, обезпечава пълноправие и подсигурява отбрана от принуждение, неприятно отношение и санкции, които засягат човешкото достолепие.

Общите старания на интернационалната общественост за гарантиране правата на индивида не престават и през днешния ден. Денят, в който през 1948 година е призната Хартата за правата на индивида - 10 декември, е разгласен за Световен ден на човешките права.ООН е приела шест контракта за главните човешки права: Международен контракт за гражданските и политическите права; Международен контракт за икономическите, обществените и културните права; Договор против насилието; Договор за предварителна защита на расовата дискриминация; Договор за предварителна защита на дискриминирането на жените; Договор за правата на децата. На този ден се отбелязва приемането от страна на Общото заседание на Организация на обединените нации на Хартата за правата на индивида, която афишира всички хора за равни по права и свободи по рождение. Въпросът за човешките права заема значимо място в дневния ред на всички страни. Техните държавни управления се ангажират да не разрешават главните човешки права да бъдат подценявани и нарушавани. Но държавните управления сами не могат да се оправят с тази задача. Нужно е подпомагане от всички институции, както и от цялото общество. В тази връзка е изключително значимо всички хора и обществото като цяло да осъзнаят, че са виновни за гарантирането и използването на човешките права.

Приетата на 10 декември 1948 година Харта за правата на индивида се състои от пролог и 30 члена. В членове от 1 до 21 са разказани класическите съществени човешки права, а от 22 до 27 - социално-икономическите и културните права. Според Хартата всички хора са с равни права по рождение и са еднообразно свободни. В тази връзка не може да има дискриминация по признаците пол, раса, цвят, вяра, език, възраст, темперамент, мислене, национална или общностна принадлежност, материално състояние. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР