На 10 декември миналата година, на височина от 3000 метра,

...
На 10 декември миналата година, на височина от 3000 метра,
Коментари Харесай

Слънцето, както не сме го виждали никога досега

На 10 декември предходната година, на височина от 3000 метра, на върха на вулкана Халеакала, остров Мауи, Хавай, е бил задействан за първи път най-мощният телескоп на планетата, носещ името DKIST.

Тогава е била и направена първата фотография през неговите свръхмощни лещи. А тя е и най-детайлната фотография на слънцето, с която разполагаме до момента.

Въпреки че структурата на телескопа не е приключена, учените са съумели да снимат повърхността на звездата ни с рекордно доближаване.

Всяка една от гънките в фотографията долу е с размерите на Франция, като направената фотография обгръща незначителна по отношение на цялостните пропорции на слънцето повърхност.
 Снимка 464343

Между тях виждаме по-светли проблясъци, които съставляват издигащи се плазмени стълбове с температура от към 6000 градуса по Целзий.

Когато телескопът е приключен, астрономите ще могат да следят обекти и елементи от повърхността на слънцето с размери до 20 квадратни километра.

Оптиката на DKIST разполага с големи четириметрови огледала, които трансформират формата си по 2000 пъти в секунда, с цел да компенсират изкривяването, породено от земната атмосфера.
 Защо към момента не сме подготвени да живеем в космоса
Защо към момента не сме подготвени да живеем в космоса

Телата ни не са подготвени за живот отвън Земята

Топлината, която телескопът поема, е задоволителна, с цел да разтопи метал, само че оборудването разполага с високотехнологична охладителна система, която включва голям басейн с лед и над 10 километра охлаждащи тръби.

Истинската работа на DKIST ще стартира през юли тази година, когато се чака структурата да е приключена изцяло.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР