На 10 август 2020 г. в Завода за дълбоководни основи

...
На 10 август 2020 г. в Завода за дълбоководни основи
Коментари Харесай

Президентът Илхам Алиев: Газ от „Шах Дениз“ ще бъде доставен в Грузия, Турция, България, Гърция и Италия

На 10 август 2020 година в Завода за дълбоководни основи [за нефтодобивни съоръжения] „ Гейдар Алиев “ в Баку се организира гала по пускане на окопен блок на находището " Карабах ".

Опорният блок „ Карабах “ е издигнат от компания „ BOS Şelf” на държавната петролна компания „ SOCAR “ в Завода за дълбоководни основи " Гейдар Алиев " и е предопределен за изследване и рандеман на петрол и газ.



Съоръжението е направено под формата на мрежова железна структура за да се поддържа горната част и палубна зона на стационарна морска основа, която ще бъде инсталирана на находището „ Карабах “. Опорният блок, създаден по плана „ Карабах “, е найголямата подводна структура в историята на SOCAR, както по мярка, по този начин и по тегло (общото тегло е 16 000 тона). Той ще бъде конфигуриран на дълбочина 182 метра в морето.

Находището „ Карабах “ е ситуирано в южния басейн на Каспийско море, в северната част на Абшеронския архипелаг.

През 1997-1998 година консорциумът на Каспийската интернационална петролна компания прави сондирането на находището, а през 2020 година с помощта на взаимна сондажна интервенция на „ SOCAR “ и компания „ Equinor “, находището е намерено като нефтено находище. Предвижда се в находището да се пробият 6 нефтени, 3 газови и 3 водни кладенци. Това находище е едно от най-богатите въглеводородни залежи в Азербайджан.

Находището „ Карабах “ е първото находище на петрол, намерено в Азербайджан по време на независимостта му. Находищата „ Азери “, „ Чираг “ и „ Гюнашли “ са открити през руското време, а находищата „ Шах Дениз “ и „ Абшерон “ са газокондензатни залежи.

Това е първото нефтено находище, а това голямо оборудване е първото най-голямо оборудване, издигнато в Каспийско море. Потенциалът на нефтеното находище „ Карабах “ се прави оценка на 60 милиона тона, а в края на 2022 година се възнамерява да бъдат извлечени първият газ и първият петрол. Очаква се от находището да се добива най-малко 1,5 милиона тона петрол и 1,5-1,8 милиарда кубически метра газ годишно.

На церемонията участва Президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев, който в изявление си за Азербайджанската телевизия, отговаряйки на въпрос за реализирането на други огромни нефтени и газови планове, споделя: „ Сега главното ни внимание е фокусирано върху завършването на Южния газов кулоар. Този план също се осъществя сполучливо. Вече завършва неговият четвърти и финален план – TAP.

По този метод, считам, че след няколко месеца по самодейност на азербайджанската страна и вследствие на огромно интернационално съдействие изцяло ще бъде приключено построяването на три взаимосвързани газопроводи с дължина 3500 километра и азербайджанският газ към този момент ще се доставя в Европа. По този метод, Южният газов кулоар ще бъде изцяло пуснат в употреба.

За нас това е доста значимо и мисля, че това е историческо събитие, тъй като това ще ни разреши да осигурим цялостното създаване на находището „ Шах Дениз “.

В същото време би трябвало да отбележа, че без построяването на Южния газов кулоар вложителят не би вложил средства в този или какъвто и да е било различен план, или би се колебал. Защото, да вземем за пример, за експорт на газ, който ще се добива от газокондензатното находище „ Абшерон “, както и на природен газ от находището „ Карабах “ и други залежи, би трябвало да има маршрут. Следователно смисъла на Южния газов кулоар не се лимитира до плана „ Шах Дениз “.

Без реализирането на този план нашата енергийна политика би могла да остане незавършена. Но през днешния ден нашата енергийна политика изцяло дава отговор на ползите на страната ни. Находището „ Шах Дениз “ ще доставя с газ Азербайджан и партньорските страни най-малко 100 години.

В същото време ние се стремим да разтеглим нашата експортна география. Газът от находището „ Шах Дениз “ ще се доставя за Грузия, Турция, България, Гърция и Италия.

Ако в Албания се появи газова мрежа, тогава Албания естествено ще стане наш сътрудник и ние също ще можем да изнасяме газ там. Възможна е доставката на азербайджански газ и за други прилежащи страни – страните на Балканския район. "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР