На 10 август 2018 г. завърши подводната експедиция на Националния

...
На 10 август 2018 г. завърши подводната експедиция на Националния
Коментари Харесай

Откриха неизвестна крепост, потопена от морето до о. Св Тома


На 10 август 2018 година приключи подводната експедиция на Националния исторически музей в региона на остров Свети Тома. Експедицията се финансира от Министерство на културата по авансово извоюван план. Ръководител на изследванията е проф. доктор Иван Христов. В състава на експедицията се включва инж. Кирил Велковски – геофизик към Центъра за подводна археология в Созопол, инж. Тотьо Ангелов – геодезист от компания Картпроект, водолази от Общински водолазен център- гр. Созопол с началник Тенчо Тенев.

Проучванията са естествено продължение на сухоземните изследвания на острова от месец юни при които бяха локализирани и отчасти разкопани тракийско ямно светилице, стрктури от късноантичната ера и феодален манастир.

 Подводна археология

Археолозите описват, че методика на изследване на острова през сезон 2018 е обвързвана с потреблението на комплексният способ на проучване на приморски обекти илюстрирани с активността на Националният исторически музей и Центърът по подводна археология – Созопол. Така са проучени и  микрорайони като устието на р. Ропотамо, залива Вромос, Античният и Средновековен Несебър, късноантичната цитадела Акра, Анхиало и други където археологическите изследвания от сушата не престават и под вода.

Първите проучвания след сушата са осъществени от геодезистите на инж. Ангелов. В резултат на геодезическите работи в най-плитките сектори на подводния риф са получени данни за дълбочината на рифа свързващ Андрея хълм и остров Св. Тома. Измерванията демонстрират, че рифа е ситуиран на дълбочина приблизително от 2 метра. В плитчините на рифа, където е рисковано да влезе лодка е мерено с помоща на водолази.

 Подводна археология

Следващата стъпка в изследванията е обвързвана с активността на екипът на инж. Велковски, който  провежда морско археологическо изследване с потребление на комплекс геофизични не-деструктивни способи в акваторията на остров Св. Тома. Специално пригодена лодка на Центъра за подводна археология изпратена от неговия шеф доктор Калин Димитров навлиза в по- дълбоките сектори към острова. Лодката е накичена като «коледна елха» със скъпоструваща инсталация, която «вижда всичко под водата». Управлявана е от опитния капитан и водолаз Радостин Пенев, който преди да стартира работа в Центъра за подводна археолия има дългодишен стаж под вода в Скандинавия.
-->
Водолазите не престават работата си макар двете морски стихии

В рамките на подводните изследвания са осъществени водолазни спускания под вода в състав на трима водолази под управлението и наличието на проф. Христов. Подводните търсения обгръщат всички страни на острова на дълбочина до 15 метра и са осъществeни в границите на 5 работни дни през месец август 2018 година Картирани са две места места с ниска централизация на фрагментирана керамика.  Първата зона в която се откриват мощно фрагментирани керамични съдове с най-обща датировка I хиляди прочие Хр. е ситуирана в югозападното продължение на острова на дълбочина едвам 1 м. Тук са снимани голям брой каменни блокове с прави стени и следи от обработка, някои с дължина и ширина 1 м. Тези блокове се откриват перпендукилрно на подводния риф и са част от мощно разрушена от морските стихии конструкция преграждаща острова от наличната в предишното западна страна. Вероятно се касае за незнайна до този миг крепостна стена дело на античните траки.

От южната страна на острова на дълбочина 9 м. интерес предизвизвиква откриването на част от късноантична амфора и добре обработени варовикови блокчета които са били предопределени за античен градеж на острова.

 Подводна археология

Археолозите са безапелационни, че островът в предишното е бил полуостров. Доказателство  за това са измерванията на ясно очертаващия се необятен риф, който свързва материка със настоящия дребен черноморски остров. Както споменахме по средата сред сушата и острова най-дълбоката част е едвам 2 м. Предвид общото повишаване на водите на Черно море в интервала VІІ–ХІІІ век огромният провлак свързваш Св. Тома с материка е залят. Тук би трябвало да се вземе под внимание обстоятелството, че всички заляти структури в крайбрежната зона на провинция Хемимонт от интервала V–VІІ век се намират на дълбочина от 0, 50 до 1,40 м. По-ранните градежи от Елинистическата и Класическата ера можем да търсим на по-голяма дълбочина до 6-8 м. Тези авансово оповестени калкулации са индикация за радикално друга брегова линия в древността от сегашната, както и на относително по-голяма сухоземна територия на обектите от Късната Античност включително и проучвания остров.

Екипът осъществил изследванията както на сушата по този начин и под вода приготвя  подробна обява за проучванията и естествено крои проекти за нови морски завършения свързани с програмата на Националния исторически музей. Приключилата експедиция е и добър образец по какъв начин два културни института под шапката на Министерство на културата си взаимнодействат сполучливо при изследване на подводното културно завещание.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР