На 10-11 януари заместник министър-председателят и министър на външните работи

...
На 10-11 януари заместник министър-председателят и министър на външните работи
Коментари Харесай

Мария Габриел: България и Мароко ще работим за развитие

На 10-11 януари заместител министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел бе на работно посещаване в Кралство Мароко. Посещението е първото на български външен министър в Мароко от 10 години насам и е по покана на Н.Пр. Насер Бурита, министър на външните работи, африканското съдействие и мароканците, живеещи в чужбина. В българската делегация, водена от вицепремиера, взе участие и Кръстю Кръстев, министър на културата, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Вицепремиерът Мария Габриел организира срещи с министъра на външните работи, африканското съдействие и мароканците, живеещи в чужбина, Н. Пр. Насер Бурита, с ръководителя на Камарата на представителите на мароканския парламент Рашид Талби Алами и със съветника на крал Мохамед VI Андре Азулей.

В рамките на работното посещаване бяха подписани Съвместно изказване, очертаващо съответни сфери за задълбочаване на двустранните връзки и Тригодишна стратегия за съдействие в региона на образованието, висшето обучение, научните проучвания, културата, връзката, младежта и спорта. Подписано бе и Споразумение за копродукция и кинематографски продан, въз основата на което ще се организират редица начинания, като седмица на българското кино в Мароко и на мароканското в България.

След двустранната среща вицепремиерът Мария Габриел и министър Насер Бурита направиха взаимно изказване за медиите. Вицепремиерът Габриел благодари за поканата и акцентира, че България и Мароко са обичайни сътрудници, които поддържат деен разговор, в центъра на който са взаимното почитание и общи ползи. Тя насочи поздравления за избирането на Мароко за ръководител на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида (СПЧ) за 2024 година, чиято кандидатура България поддържа, както и във връзка 79-ата годишина от оповестяването на манифеста за самостоятелност на Кралство Мароко.

" Приятелство, доверие, капацитет за развиване, са посланията, които насочих ", съобщи Мария Габриел. " България и Мароко ще работим за нова динамичност и развиване на партньорството сред двете страни ", уточни вицепремиерът. " Обединихме се към потребностите за 4 посоки на съдействие - стопанска система, обучение и просвета, сигурност и битка с незаконната миграция, споделени полезности. Най-важното за нас, обаче е човешкият контакт -между хората, сред народите ни въз основата на културата, образованието, младежта и спорта, посредством който можем да развиваме капацитета на нашите връзки ", сподели още Габриел.

Тя подчертава на един от значимите резултати от срещата- от 2024г. стартират политически съвещания по набелязаните сфери на съдействие. Вицепремиерът означи също смисъла на съдействието на Мароко с Европейски Съюз. " И България, и Мароко имат упоритостта да са водачи на стабилността в своите райони ", безапелационна беше Мария Габриел.

Тя изрази убеденост, че подписаните в границите на визитата съглашения ще допринесат за развиването на партньорството сред България и Мароко и ще донесат изгоди на жителите на двете страни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР