На 1 юни срещата на министрите на външните работи на

...
На 1 юни срещата на министрите на външните работи на
Коментари Харесай

БРИКС: Има ли шанс Турция да се присъедини към съюза?

На 1 юни срещата на министрите на външните работи на страните от БРИКС в Кейптаун, Южна Африка, притегли доста внимание заради разширението на блока и предлагането за въвеждане на обща валута. 

Сега вниманието на интернационалната общественост е ориентирано към идната среща на върха на водачите на БРИКС в Йоханесбург, Южна Африка, която е планувана за 22-24 август. Тази среща ще събере на едно място пионерските народи, които съставляват прогресивен, работлив и многополюсен международен ред.

Благодарение на младото си и динамично население, както и на разрастващата се стопанска система, Турция заема основна позиция в международното развиване. Страната има богато историческо завещание, датиращо от времето на Османската империя.  

Освен това Турция играе жизненоважна роля във воденето и поддържането на връзки с потиснати и разрастващи се страни в райони като Балканите, Африка и Централна Азия. Това въздействие е видно от встъпването в служба на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, в което участваха държавни ръководители от Венецуела до африканските страни, балканските страни и тюркските страни в Централна Азия.  

В резултат на това Турция се трансформира в бележит водач измежду мюсюлманските и тюркските страни по света, което я прави подобаваща да заеме мощна лидерска позиция в новия многополюсен ред.

Като се имат поради световните ползи на Турция, въпросът дали е време страната да се причисли към БРИКС става от решаващо значение. Тъй като светът минава през фаза на световна промяна, включването на Турция в БРИКС може да предложи обилни преимущества.  

От 2015 година насам връзките на Турция със Съединени американски щати и НАТО са обтегнати заради разнообразни въпроси, в това число тези, свързани със Сирия, Източното Средиземноморие, PYD/PKK, F35, S-400 и появяването на новия международен ред под управлението на БРИКС.  

Тъй като въздействието и ролята на БРИКС в международния ред не престават да нарастват, би било рационално за Турция да взе участие интензивно в този авторитетен блок и да си обезпечи постоянна позиция в новия интернационален ред.

Смята се, че Турция има скъпа опция да стане част от развиващия се световен пейзаж, като се включи в БРИКС. Дори ползата на френския президент Еманюел Макрон към присъединяване в срещата на върха на БРИКС отразява устрема на Франция да откри своето място в зараждащия се нов международен ред. Европа като цяло е изправена пред провокации, дължащи се на спорни ползи със Съединени американски щати в границите на НАТО и западния лагер, което повдига въпроси за устойчивостта на това състояние.

Освен това Турция сподели подготвеност да усили търговията с потребление на локални валути, което я трансформира във водеща страна в тази област. Според отчет на МВФ от 2022 година 33% от националните запаси на Турция се състоят от нетрадиционни запаси. Използването на юана и рублата в търговията на страната с Русия и Китай се усилва, което в допълнение ускорява световния стопански престиж на Турция.

В умозаключение, присъединяване на Турция в БРИКС би могло да ѝ обезпечи доста преимущество при образуването на новия многополюсен ред. Нейната историческа лидерска роля, съчетана с динамичното население и разрастващата се стопанска система, слагат Турция в добра позиция да играе основна роля на международната сцена.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР