На 1 юли православната църква чества деня на свети безсребреници

...
На 1 юли православната църква чества деня на свети безсребреници
Коментари Харесай

Днес отбелязваме празника Свети Врач: ето какви са традициите и кой празнува

На 1 юли православната черква празнува деня на свети безсребреници Козма и Дамян.

В националния календар празникът е прочут още като свети Врач. За да бъдат потребни на близък, двамата братя Козма и Дамян се заели за учат целебните свойства на другите билки и се прочули като лечители.

Благославяйки двамата лекари, които не търсели земна популярност, великолепие и благосъстояния, Исус Христос ги надарил с чудотворна целебна мощ. Те давали здраве на душите и телата, лекувайки всяка болест, кусур, помагайки освен на хората, само че и на животните.

Братята били доста скромни. Те не вземали от излекуваните заболели нито пари, нито блага, изпълнявайки строго препоръките на Спасителя към апостолите. Избавяли от заболяванията не толкоз с билки, колкото с името на Господа, изпълнявайки Христовата заповед: " Даром получихте, безплатно давайте ".

Затова получили от вярващите името безплатни лекари, безсребрeници. Над гроба им по-късно бил издигнат храм, в който ставали чудеса.

На тази дата Българската православна черква чества и едно от значимите събития в духовната история на България - връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир.

След гибелта си през 946 година Йоан Рилски бил заровен в Рилска обител, само че скоро по-късно цар Петър (927-969) наредил мощите му да бъдат пренесени в гр. Средец (дн. София). Вероятно тогава този първи и най-велик български светец е бил и канонизиран. През 1195 година цар Асен тържествено ги придвижва в столицата Търново.

През 1496 година, откакто получават позволение от султана, монасите от Рилската обител върнали мощите на светеца от Търново в Рилския манастир.

Подготовката за празника стартира още от предния ден, когато се извършва ритуално разчистване на домовете.  Вечерта против празника, болните хора отивали да преспят в църквата или в параклиса, отдаден на светците, а на сутринта се измивали на аязмото.

Ако на 1 юли някой види рано на разсъмване странни дами да редят и да подреждат треви на купчинка, познава ги незабавно. Те разпределят билките, събрани на Еньовден, подреждат ги за разнообразни заболявания, оставят ги за годината, която идва, с цел да може техните изцелителни сили да траят през цялата година.

Жените не перат, шетат и шият, тъй като имат вяра, че в случай че на този ден се прави някаква работа, човек от вкъщи или домашно животно ще се разболее тежко. Народните лечители не работят на празника на своите настойници, тъй като „ няма да им се хване лекът “.

Единствената работа, която може да се прави, е да се омеси самун. От него е добре всеки да си хапне. Така през оставащата година ще бъде здрав и мощен.

Колят се курбани (обикновено птици). Организират се общи празнични трапези, на които наложително участват и ритуални варива, плодове, здравец и други

Според поверията, на днешния ден всеки лек отива където би трябвало, рани се затварят, белези избледняват, счупено зараства, ударено не боли, неприятни думи не ловят, а положителните прихващат най-здраво и покълнват!
 10 поверия, които ни пазят от неприятен шанс  10 поверия, които ни пазят от неприятен шанс  10 поверия, които ни пазят от неприятен шанс  10 поверия, които ни пазят от неприятен шанс
За още потребни и практични статии .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР