На 1 януари тази година сондата на НАСА New Horizon

...
На 1 януари тази година сондата на НАСА New Horizon
Коментари Харесай

Вижте как се казва най-отдалеченият свят, изследван от човечеството

На 1 януари тази година сондата на НАСА „ New Horizon ” доближи далечен, дребен обект в Пояса на Кайпер, прочут като 2014 MU69. Това е най-отдалеченият свят, проучен в миналото. Сега той към този момент има ново име: Арокот. Думата е от езика на индианското племе Поухатан и значи „ небе “, съобщи БГНЕС.
Името бе показано на Международния астрономически съюз (IAU) и Центъра за дребните планети от екипа на „ New Horizon “ със единодушието на старейшините и представителите на племето Поухатан. То беше оповестено публично на гала в централата на НАСА във Вашингтон.
" Ние одобряваме с признателност общителния подарък от хората на племето Поухатан ", сподели в изказване Лори Глаз, шеф на Отдела за планетарни науки на НАСА. " Даването на името „ Арокот “ акцентира силата и издръжливостта на коренния индиански народ. Наследството им продължава да бъде пътеводна светлина за всички, които търсят смисъл и схващане на произхода на Вселената и небесната връзка на човечеството. ", добави ученият.
Арокот е обект с дължина 36 километра, формиран от две тела, които са се слели в особена форма. Той обикаля към Слънцето на всеки 298 години и когато “New Horizon ” прелетя край него, той беше на 6,49 милиарда километра от нашата звезда. Това е първият взор от близко на небесен обект от този вид и най-отдалеченият свят, проучен в миналото от човечеството.
Прякорът на обекта беше „ Ултима Туле “, което значи „ оттатък познатия свят “ и наименуван на именития район или евентуално остров, считан за най-северното място, изобразено на античните гръцки и римски карти.
Арокот е открит от член на екипа на „ New Horizon “ през 2014 година Според конвенциите за именуване, екипът, който го е разкрил, получава привилегията да избере името на обекта. Екипът реши да свърже този свят с езика на локалните хора, обитаващи региона, в който се намира откривателската лаборатория. В случая това е Мериленд, базата на галактическия телескоп Хъбъл и на „ Нови хоризонти “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР