„На 1 януари следващата година в България ще влезе азерски

...
„На 1 януари следващата година в България ще влезе азерски
Коментари Харесай

На 1 януари догодина ще постигнем пълна диверсификация на енергийните доставчици

„ На 1 януари идната година в България ще влезе азерски газ. Така ще реализираме цялостна диверсификация на енергийните снабдители ". Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов, който дружно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, ревизира напредъка на строителните действия по построяването на междусистемната газова връзка Гърция-България/IGB/.

Премиерът Борисов акцентира, че по плана се работи на цялостни обороти. „ Това, което трябваше да създадем, сме го създали, тъй че да няма и ден закъснение на този извънредно значим геостратегически план - от Александруполис до нашата част, ние имаме 20% там, с цел да може и от Юг на Север да потече друг от досегашния газ - 100% диверсификация ", уточни министър-председателят.

До момента по плана доставеното количество линейни тръби е 159 км. Заварените тръби са близо 72 км, а общо положените и засипаните по изграждащото се трасе са над 11 км. За осъществяването на строителните действия на интерконектора работят общо 440 души.

Газопроводът IGB ще се свърже с гръцката национална газопреносна система и Трансадриатическия газопровод TAP в региона на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в региона на гр. Стара Загора.

Стартът на построяването на междусистемната газова връзка Гърция-България беше даден на 22 май 2019 година персонално от министър председателите на двете страни. Интерконекторът е един от седемте предпочитаните планове за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той е извънредно значим и от позиция на обезпечаване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и района на Югоизточна Европа. Междусистемната газова връзка ще докара до действително нашарване на източниците на природен газ - посредством него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, също така през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за полутечен природен газ от Съединени американски щати, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

Газовата връзка сред България и Гърция е с обща дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя стартира от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ потенциал е от 3 до 5 милиарда куб. м. годишно. Общата стойност на плана е 220 млн. евро.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР