На 1 януари 2007 г. става факт разширяването на ЕС.

...
На 1 януари 2007 г. става факт разширяването на ЕС.
Коментари Харесай

1 януари 2007 г. България в ЕС

На 1 януари 2007 година става факт разширението на Европейски Съюз. България и Румъния се причисляват към Европейския съюз.

Началото на процеса се слага от шест страни, които основават Европейската общественост за въглища и стомана през 1951 година От тогава броят на страните членки на Европейски Съюз се е нараснал до 27, откакто България и Румъния стават членове на Европейски Съюз на 1 януари 2007 година На 1 юли 2013 година Хърватска се причислява към Европейски Съюз.

Българският, румънският и ирландският език стават публични езици на Европейския съюз, дружно с още 20 езика.

За да бъде присъединена към Европейски Съюз, желаещата страна би трябвало да отговори на стопански и политически условия, познати още като „ копенхагенски критерии “ (установени след срещата на високо ниво в Копенхаген през юни 1993), които изискват съществуването на устойчиво демократично ръководство, което зачита правото на закона, и съответните свободи и институции. Съгласно Маастрихтския контракт всяка страна членка на Европейския съюз, както и Европейския парламент, би трябвало да одобрят всяко едно разширение.

Процесът на разширение е главният мотор на различен по-общ европроцес, прочут като „ европейска интеграция “, който съставлява усилване на съдействието сред държавите-членки на Европейски Съюз за последователно хармонизиране на техните закони.

Важните дати по пътя на българската евроинтеграция:

1990 година

22 декември - 7 Велико национално заседание приема, по предложение на Любомир Иванов, решение за желанието на Република България да стане пълновръстен член на Европейските общности.

1993 година

Европейски Съюз приема Копенхагенските критерии, които страните-кандидатки би трябвало да изпълнят

1995 година

14 декември - 37 Народно заседание гласоподава решение Република България да подаде публично молба за пълноправно участие в Европейския съюз (ЕС).

15-16 декември - По време на третата среща на държавните и държавни ръководители в границите на Европейския съвет в Мадрид на Хавиер Солана е връчена молбата на Република България за участие в Европейски Съюз. Европейският съвет разпорежда на Европейската комисия да изготви мнения върху молбите за участие на асоциираните страни.

1997 година

3 март - Европейската комисия насочва покана към България да актуализира подадената по въпросника информация.

17-18 март - Комисарят Ханс Ван дер Брук идва на публична аудиенция в София. На нея са обрисувани главните ограничения, които би трябвало да бъдат взети от българското държавно управление за подготовката на България за разширението на Европейски Съюз.

16 юли - Излиза мнението по молбата на България за участие в границите на План 2000. Становището прави оценка Република България като страна-кандидатка, която не е задоволително подготвена да стартира договаряния за присъединение.

12-13 декември - Европейският съвет в Люксембург взема решение да стартира договаряния за присъединение с Унгария, Полша, Естония, Чехия, Словения и Кипър. Заедно с това взема решение подготовката за договаряния с България, Латвия, Литва, Словакия и Румъния да се форсира.

1998 година

23 март - Министерски съвет на Република България приема Национална тактика за присъединение на Република България към Европейски Съюз.

27 април - Започва многостранният изчерпателен обзор на законодателството на страната ни.

1999 година

10 март - Министерският съвет на Република България приема Постановление № 47, с което основава Съвет по европейска интеграция и тематични работни групи за съгласуваност на процеса на присъединение на България към Европейски Съюз.

13 октомври - Европейската комисия разгласява втори постоянен отчет за напредъка на страните кандидатки за участие.

29 ноември - Подписан е меморандум с Европейска комисия по повод периоди за извеждане от употреба на блокове в АЕЦ Козлодуй.

10 декември - Европейският съвет в Хелзинки взема решение да открие договаряния с България, Латвия, Литва, Словакия, Румъния и Малта.

2000 година

20 януари - Правителството приема Постановление № 3, с което дефинира Главен договарящ, главен екип на договарянията и основава работни групи по преговорните глави.

15 февруари - Провежда се първото съвещание на Междуправителствената конференция за присъединението на България. Това е формалното разкриване на договарянията.

28 март - Започва първото работно съвещание по договарянията на равнище заместници. България показва преговорни позиции по 8 глави. Отворени са главите “Обща външна политика и политика на сигурност”, “Външни отношения”, “Култура и аудиовизуална политика”, “Образование и професионално обучение”, “Наука и изследвания”, “Малки и междинни предприятия”.

14 юни - Предварително са затворени 4 преговорни глави – “Малки и междинни предприятия”, “Наука и изследвания”, “Образование и професионално обучение” и “Обща външна политика и политика на сигурност”.

2 август - България показва позиция по глава “Свободно придвижване на капитали”.

24 октомври - България дава единна преговорна позиция. Отворени са 3 нови глави за договаряния - “Защита на потребителите и тяхното здраве”, “Телекомуникации и осведомителни технологии”, “Статистика”.

16 ноември - България показва 4 преговорни позиции. Две нови глави са отворени за договаряния – “Свободно придвижване на капитали”, “Дружествено право”.

20 ноември - Предварително са затворени следните преговорни глави: “Култура и аудиовизия”, “Външни отношения”, “Статистика” и ”Защита на потребителя”.

1 декември - Съветът на министрите по правораздаване и вътрешни работи на Европейски Съюз взема решение за изваждане на България от отрицателния визов лист “Шенген”.

2001 година

30 март - Открити са три нови глави за договаряния. Те са: “Свободно даване на услуги”, “Политика на конкуренцията”, “Рибно стопанство”.

11 юни - Открити са три нови глави и е затворена авансово глава “Дружествено право”. Отворените глави са “Индустриална политика”, “Транспортна политика”, “Митнически съюз”.

27 юни - България показва три преговорни позиции и отваря главите “Данъчна политика”, “Околна среда”, “Правосъдие и вътрешни работи”.

27 юли - Открити са две глави за договаряния и авансово е закрита глава “Свободно придвижване на капитали”.

Септември – октомври - България дава три преговорни позиции.

26 октомври - Отворени са за договаряния две глави - “Свободно придвижване на хора” и “Социална политика и заетост” и авансово е закрита глава “Телекомуникации”.

28 ноември - Отворени са четири нови глави за договаряния и авансово е затворена глава “Свободно даване на услуги”. Отворените глави са “Енергетика”, “Регионална политика и съгласуваност на структурните принадлежности, “Финансов контрол” и “Финансови и бюджетни въпроси”.

20 декември - Открита и авансово е закрита глава “Индустриална политика”.

2002 година

21 март Открити са две нови преговорни глави – “Земеделие”, “Икономически и валутен съюз”.

22 април - Предварително са закрити преговорни глави “Икономически и валутен съюз”, “Социална политика” и “Институции”.

10 юни - Предварително са закрити преговорни глави “Свободно придвижване на хора”, “Свободно придвижване на стоки” и “Данъчна политика”.

29 юли - Предварително е закрита преговорна глава „ Митнически съюз “.

30 септември - Предварително е закрита преговорна глава „ Финансов надзор “.

24-25 октомври - Европейският съвет в Брюксел взема решение, че Комисията и Съветът ще приготвят „ пакет “ за България и Румъния, който ще бъде показан за утвърждение на Срещата на върха в Копенхаген през декември 2002 година Този „ пакет “ ще съдържа като най-малко детайлизирана „ пътна карта “ за присъединението на двете страни, както и увеличена предприсъединителна помощ.

12-13 декември - На Срещата на върха в Копенхаген е връчена Пътна карта за присъединение на България и Румъния.

2003 година

16-17 юни - Министърът на външните работи Соломон Паси взе участие в съвещание на Конференцията по присъединението на България към Европейски Съюз на ниво министри. Като последна дата за привършване на договарянията с Европейски Съюз е доказана 2004 година

30 юни - В Брюксел на съвещание на Конференцията по договарянията на България с Европейски Съюз на ниво основни договарящи е затворена Глава „ Околна среда “. По този метод до края на договарянията остават още „ финансовите глави “ - Глава 7 - „ Селско стопанство “, Глава 21 - „ Регионална политика “ и Глава 29 - „ Бюджет “.

19 октомври - България затваря 26 от общо 30 глави. С това тя е затворила всички “технически глави” в договарянията.

29 октомври - На 18-тото съвещание на Междуправителствената конференция по присъединението на България към Европейски Съюз в Брюксел е взето решение за затваряне на Глава 24 от договарянията на България с Европейския съюз на тематика „ Правосъдие и вътрешни работи “.

12-13 декември - На среща на Европейския съюз в Брюксел водачите на 25-те (15-те настоящи и десетте бъдещи членки на съюза) вземат решение България да бъде призната в Европейския съюз на 1 януари 2007 година Европейският съвет поддържа 2004 година като година за привършване на договарянията с България и Румъния. Решено е всяка от страните да бъде оценена по личните си индикатори.

2004 година

14 януари - Отворена е главата “Други”.

4 юни - По време на договарянията за присъединение към Европейски Съюз на ниво основни договарящи България затворя главите „ Земеделие “, „ Регионална политика и съгласуваност на структурните принадлежности “ и „ Финансови и бюджетни въпроси “.

15 юни - След като затворя последните две преговорни глави - „ Конкуренция “ и „ Други въпроси “ България завършва договарянията с Европейския Съюз. Така страната ни завършва преговорния развой шест месеца по рано от плануваното. Българската делегация договаря една година пролонгация за вноските на страната ни в европейския бюджет и увеличение на към този момент утвърдените следприсъединителните пакети.

29 октомври - В Рим министър председателят Симеон Сакскобургготски и външният министър Соломон Паси подписват от името на България заключителния протокол на Европейския съвет за приемането на Европейската конституция. България не може да подпише самата конституция преди приемането на страната в Европейски Съюз на 1 януари 2007 година

2005 година

13 април - Европейският парламент гласоподава с безусловно болшинство в поддръжка на подписването на Договора за присъединение на България към Европейски Съюз на 1 януари 2007 година Подписването на Договора за присъединение е подкрепено с 522 гласа “за”, 70 гласа “против” и 69 “въздържали се”.

25 април - На тържествена гала в Люксембург България и Румъния подписват Договори за присъединение към Европейския съюз от 1 януари 2007 година От българска страна Договорът за присъединение е подписан от президента Георги Първанов, министър-председателя Симеон Сакскобургготски, министърът на външните работи Соломон Паси и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР