На 1-ви юни отбелязваме Международния ден на детето. Грижата за

...
На 1-ви юни отбелязваме Международния ден на детето. Грижата за
Коментари Харесай

БСП – София: Кой и защо се плаши от призива „Никога повече!“

На 1-ви юни означаваме Международния ден на детето. Грижата за децата е надълбоко вкоренена в житейската философия на човечество. Мисълта за положителното бъдеще на идващото потомство дава смисъл на устрема за мир, благополучие, развиване и разцвет.
Гарантирането на щастливо детство е мерило за цивилизационното развиване на една нация. Спазването на правата на децата и отбраната на техния живот, благоденствие, здраве и положително обучение е дълг и отговорност.

На този ден и в навечерието на 2 юни – Деня на Ботев и починалите за свободата и независимостта на България, ние, столичните социалисти, показваме безапелационната си поддръжка към концепцията на Инициативния комитет за създаване в София на монумент на децата, почтени жертви на режимите и войните в интервала 1923 - 1944 година

Тъмните страници на българската история пазят мъчителни мемоари за отнети с принуждение детски животи! Какво значи да разстреляш дете на година и седем месеца с 12 патрона?! Инициативният комитет след огромно търсене и проучване е събрал данни за убити у нас над 250 деца в интервала 1923 - 1944 година, както и за още 3000 техни връстници, починали при депортацията на еврейските фамилии от Беломорска Тракия и Македония към пещите на „ Треблинка “, измежду които има и преди малко родени пеленачета.

Факт е, колкото и някои да го отхвърлят, че това е фашизъм.

Парадоксално е имената на убийци на почтени деца да са изписани върху мемориал в центъра на столицата ни, а паметта на жертвите им се покрива със давност. Това не може да се случи в нито една цивилизована страна, тъй като значи оневиняване на фашизма и отвод от най-хуманния жест към паметта на невръстните, чийто живот е бил прекършен без време. Те са погубени изцяло умишлено по „ законите” на нечовешката свирепост.

Вече няколко години Инициативният комитет чака позволение от Столична община да построи паметника.

Идеята е, по предложение на акад. Светлин Русев, паметникът да бъде ситуиран край езерото зад Братската могила в Борисовата градина и на него да написа „ Никога повече! “. Тя има утвърждението на основния проектант на София Здравко Здравков, както и на проф. арх. Атанас Ковачев, който управлява екипа, изработил Подробния организационен проект на парка. Кампанията за набиране на нужните средства продължава. Проектът е направен безплатно от скулптора проф. Иван Славов. Дарителите от цяла България са в очакване. Сред тях са хора от всички политически партии, от всички вероизповедания, от всички публични пластове.

Недоумяваме за какво кметът Фандъкова и заместник-кметът Тодор Чобанов се крият зад бездушието на по този начин наречения Експертно-художествен съвет. В неговите мнения няма отвод, само че има отсрочване със смущаващи и перфидни политически квалификации. Идеологическите причини на Експертно-художествения съвет са повече от несъстоятелни и нямат нищо общо със дилемите и функционалностите на този съвещателен орган. Недопустимо е на неговите съвещанията да бъде обсъждана сменена (неизвестно от кого) документи на плана.

Нашият зов е да спре политиканстването с паметта на починалите деца!

Въпросът е кой и за какво се плаши от апела „ Никога повече! “? Спирането на плана за монумент на невръстните жертви на фашизма ще бъде откровена реабилитация на техните убийци.

Подобен, невиждан за Европа, отвод за построяването на подобен паметник ще провокира необятен интернационален отзив и той няма да е в интерес на България.

Длъжни сме да изградим този непретенциозен мемориал в столицата ни, където хората да могат да се преклонят и слагат цвете, пожелавайки си в никакъв случай повече с цената на детски живот да не се разчистват политически сметки.

Такива монументи са построени във Франция, Испания, Германия, Австрия, Чехия, Беларус и Русия, в памет на най-невинните жертви на режимите и войните през ХХ век и изключително през Втората международна война - децата.

Ние от Българска социалистическа партия – София настояваме Столична община да позволи издигането на паметника и по този метод да отговори на упованията на българите, за които ориста на убитите деца буди болежка и яд. На всички, които желаят да ги помнят и почитат, с цел да не се повтори сходна покруса в никакъв случай повече.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР