На 1 септември 2004 г. в руския град Беслан беше

...
На 1 септември 2004 г. в руския град Беслан беше
Коментари Харесай

Черно петно в световната история! На днешния ден е извършено едно от най-жестоките терористични нападения

На 1 септември 2004 година в съветския град Беслан беше осъществено едно от най-жестоките терористични набези. В резултат починаха 334 цивилни, 186 от които - деца.

При щурма за освобождението на заложниците, предизвикал част от жертвите, бяха убити и 12 чиновници на специфичните служби, а към 750 души бяха ранени.

Дир.БГ напомня кървавата покруса, която преди 13 години вечно беляза Русия.

Във съдбовния първи образователен ден чеченски сепаратисти вземат за заложници цяло учебно заведение в градчето в Северна Осетия. В препълнената с деца, родители и учители постройка има над 1200 души. Малко след началото на тържеството нахлуват 32-ма терористи. Сред тях са и две дами шахидки - с пояси гърмеж към себе си.

Властите стартират двудневните договаряния с похитителите, които не дават резултат. Заложниците са затворени във физкултурния салон, без да им дават нито вода, нито храна. Казват им, че това е " апетит в името на Аллах ". Оцелели описват, че майки са карали децата си да пият от личната си урина.

На 3 септември е началото на развръзката. Терористите стартират да взривяват бомби измежду заложниците. Пускат медицински екипи, с цел да изнесат телата на 21 убити. Тогава и съветските сили за сигурност подхващат офанзива. Училището е обградено от командоси. Към тях се причисляват и въоръжени цивилни - татковци и близки на заложниците.

За да се предпазят, похитителите откриват огън, само че и карат деца да застанат на прозорците. От физкултурния салон проехтяват две мощни детонации. След тях стартира безредна пукотевица от двете страни. Спецчасти обстрелват учебното заведение с тежки оръжия и от прозорците на близките блокове. Физкултурният салон с пленниците е опустошен, а следствията ужасяващи - доста от оживелите деца са осакатени вечно, някои ослепяват.

Години по-късно, Юрий Айляров, който губи 7-годишната си дъщеричка Светлана, споделя:

" Щурмът стартира в 1.15 през нощта. Пет минути преди детонацията, щерка ми се отдалечи от майка си и сподели " Пие ми се вода ". След пет минути всичко стартира. Майка й не можа да я откри. Открихме я на идващия ден във Владикавказ при разпознаването на телата ".

Ликвидирани са 31 терористи. Едната от шахидките пък умира взривена от личният си лидер, който желае да аргументи повече жертви. По една от стените по-късно са открити кичури от косата й.

Жив е хванат единствено един. 23-годишният чеченец Нурпаша Кулаев не се признава за отговорен и твърди, че е бил закаран принудително в учебното заведение. По-късно той е наказан на пожизнен затвор.

Две седмици след нещастието - на 17 септември - отговорност за нападението поема чеченският сепаратистки водач Шамил Басаев. Той декларира, че желанието му е било да сътвори ислямско емирство в цялостен Северен Кавказ от Черно до Каспийско море, а Чечня да бъде публично приета за самостоятелна. Басаев е погубен при спецоперация на съветските сили за сигурност години по-късно.

След нещастието съветското държавно управление е подложено на критика за неприятно проведеното нахлуване против похитителите и потреблението на тежки оръжия, които убиват и раняват доста хора.

Създаденият комитет на майките от Беслан години търси истината и да упорства отговорните да понесат отговорност. От организацията упрекват управляващите, че вместо да създадат всичко допустимо, с цел да спасят заложниците, са заповядали учебното заведение да бъде обстрелвано от танкове. След като не дочакват обективно следствие и санкции, над 400 майки и татковци се обръщат към Европейския съд по правата на индивида в Страсбург.

През април тази година осъди Русия съдът осъди Русия да изплати 3 милиона евро на пострадалите близки на починалите. Според съда управляващите не са съумели да предотвратят вземането на заложници, позволили са съществени неточности при подготовката и контрола върху интервенцията по сигурността и са употребявали непропорционална мощ при последвалия взлом.

След нещастието, единствено за ден край Беслан изниква цяло ново гробище. В него един до различен почиват християни и мюсюлмани и мястото е наречено " Градът на ангелите ". Един от локалните мъже - Касполат Рамонов, който губи жена си и едната си щерка при нападението, непринудено става надзирател на гробището и знае наизуст имената и възрастта на всички заровени жертви.

Днес Беслан е единственото място в Русия, където първият образователен ден не стартира на 1 септември. Там, към този момент 13 години, е ден на печал...
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР