На 1 септември 1939 г. Адолф Хитлер напада Полша. Нападението

...
На 1 септември 1939 г. Адолф Хитлер напада Полша. Нападението
Коментари Харесай

1 септември 1939 г. Хитлер напада Полша

На 1 септември 1939 година Адолф Хитлер атакува Полша. Нападението стартира вечерта на 31 август 1939 година, когато група въоръжени есесовци нахълтват в постройката на радиостанцията на крайграничния по това време с Полша немски град Глайвиц.

Като дават няколко изстрела пред микрофона, хитлеристите прочитат авансово формиран на полски език текст, който съдържа апел за война на Полша против Германия. За още по-силна илюзия на немския народ Хитлер инсценира сходни " набези " и в други сектори на германо-полската граница. Скоро по-късно немските радиостанции предават в ефир изключителни известия за сякаш осъществено от поляците нахлуване върху немска територия. Като доказателство се изнасяли на показ трупове на " полски военнослужещи ", които в реалност били разстреляни от есесовците немски нарушители, взети от пандизите на Третия райх.
Този непоносим ход за " нахлуване " на поляците прелива чашата на " немското самообладание " и Хитлер дава заповед за нахлуване. Полската войска, която не била подготвена за нахлуване, се изправя пред немската армия без противотанкови оръдия и танкови дивизии и безусловно е пометена с решителното предимство в сектора на пробива. Това е началото на Втората международна война. Англия и Франция, свързани с Полша посредством съюзнически контракти, афишират война на Германия на 3 септември 1939. Същият ден във войната се включват Австралия и Индия, а седмица по-късно и Канада. В началото на октомври и последните полски бойци се предават и Варшава пада под немско командване. С указ на фашисткото държавно управление от 8 октомври западните области на страната са оповестени за " немски земи " и присъединени към Третия райх. Останалата територия на окупираната от хитлеристите Полша стартира да се назовава " генерелгубернаторство ".
От момента на започването на германо-полската война до пролетта на 1940 година Англия и Франция, от една страна, и Германия,от друга, в реалност не водят военни дейности в Западна Европа. Юридически тези страни се намират в положение на война, съществува фронт, където са съсредоточени големи войскови контингенти, само че там царува успокоение. Тази обстановка остава в историята под наименованието " Странната война ".Това име идва от френския език, само че то има друго значение в превод от немския- " комичната война ".
" Странната война " завършва на 9 април 1940 година с немското навлизане в Дания и Норвегия без предизвестие.
Но да се върнем към средата на септември месец 1939 година Съюз на съветските социалистически републики пристъпва към реализация на договореностите от подписания през август 1939 година Пакт Молотов – Рибентроп. На 17 септември 1939 година, след разгрома на полската армия от немците и рухването на полското държавно управление, Червената войска навлиза в Западна Белорусия и Западна Украйна.
На 28 септември 1939 година е подписан Договорът за дружба и граници сред Съюз на съветските социалистически републики и Германия, от външните министри на двете страни Вячеслав Молотов и Йоахим декор Рибентроп, с който се признава унищожаването на самостоятелната полска страна.
Според контракта на територията на някогашната полска страна се открива граница сред Германия и Съюз на съветските социалистически републики, която е дефинитивна и двете страни се задължават да не позволяват интервенция на трети страни. Тази граница се преглежда като основа за развиването на бъдещи другарски връзки сред двете страни. Договорът и секретните протоколи към него са разследване от Пакта Молотов - Рибентроп и в действителност обезпечават тила на Германия.
Според подписания конфиденциален протокол Западна Белорусия и Западна Украйна влизат в състава на Съветския съюз. Едновременно с това Съюз на съветските социалистически републики упорства за сключване на споразумения с Естония, Латвия и Литва, съгласно които да получи право за въвеждане на свои войски в техните територии. След като това се реализира в тези републики са извършени избори за законодателни органи, които са извоювани от комунистическите сили. През 1940 година Естония, Латвия и Литва влизат в състава на Съюз на съветските социалистически републики.
Чрез подписаните съветско-германски контракти от 1939 година, включително и пакта Рибентроп-Молотов, нацистка Германия и Съюз на съветските социалистически републики си поделят сферите на въздействие в Европа, в сходство с които при започване на Втората международна война в състава на Съюз на съветските социалистически републики са включени Западна Украйна и Западен Беларус, а през 1940 година и Прибалтика, Бесарабия (Молдова) и Северна Буковина.
В резултат на всички тези дейности в състава на Съюз на съветските социалистически републики са включени обилни територии с население 14 млн. души. Границата на страната е отместена на запад в разнообразни места на разстояние от 300 до 600 км.
Часовникът за проекта Барбароса стартира да тиктака.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР