На 1 октомври по интерконектора между България и Гърция ще

...
На 1 октомври по интерконектора между България и Гърция ще
Коментари Харесай

Режим на тока не се очаква, енергийната система е в добро състояние

На 1 октомври по интерконектора сред България и Гърция ще потекат търговски количества природен газ
Режим на тока в България не се чака да има, България разполага с нужното поръчителство, енергийната система е в положително положение и е тествана, осъществени са всички ремонтните действия. Това увери в Русе служебният министър на енергетиката Росен Христов.

На 1 октомври по интерконектора сред България и Гърция ще потекат търговски количества природен газ, съобщи той по време на визитата си. 

По думите му сега се вършат проби на тръбата, като всичко върви по проект. Правят се разнообразни проби, а крайният резултат след настройките ще бъде тръба, която безвредно ще транспортира необходените газ за нашата страна, разясни министърът.

Според него потенциалът ще даде газ от Азербайджан, а „ това е значимото, тъй като по контракт ще имаме по-оптимална цена ”, а това е преимущество.

„ Можем да осигуряваме газ освен за нас и за съседите ”, добави Христов. Договорено количество е 1 милиард кубични метра газ за година, който се подава през всички 12 месеца.

В Брюксел предходната седмица бяха разисквани няколко посоки като е било разисквано и слагане на таван на цената на газа общо и по-точно от Русия. Очаква се съответно предложение и България тогава ще намерения като няма към момента формален документ. 

Христов отхвърли да се възнамерява изнасяне на газ за Румъния – „ Бих желал да видя „ Булгаргаз ” като пълноценна компания, която да обезпечава газ на оптимални цени и да продава. Положихме усисляи за ликвидността. Когато предпочитано осигурим за газ за нашата страна Ако можем да имаме по-големи и да търгуваме, чакам тя да го реализира ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР