На 1 ноември се отбелязва година откакто Кристин Лагард стана президент

...
На 1 ноември се отбелязва година откакто Кристин Лагард стана президент
Коментари Харесай

Лагард и дългата щафета на Марио Драги

На 1 ноември се отбелязва година откакто Кристин Лагард стана президент на Европейската централна банка (ЕЦБ). През първите 12 месеца на президентския пост тя трябваше да се оправи с една от най-тежките рецесии в историята заради пандемията от коронавируса като Еврозоната беше потопена в икономическа криза.

През своята встъпителна година Лагард вървеше по стъпките на Марио Драги, който трябваше да се оправи с сериозен миг незабавно щом стана президент на ЕЦБ. Италианецът пристигна в организацията в края на 2011 година и едвам след няколко месеца трябваше да се изправи пред най-важния миг от кариерата си - рецесията с държавния дълг в Еврозоната, която го принуди да покаже за малко време, че Европа е имала избра подобаващия човек за тази работа. Оттогава датира и известната му фраза " Ще направя всичко належащо, с цел да спася еврото и повярвайте ми, че ще бъде задоволително ".

8 години по-късно Драги се сбогува с поста, откакто избави Европа от дълговата рецесия, само че без да успее да доближи задачата за инфлацията и съобщи щафетата в ръцете на Лагард с думите: " Тя не се нуждае от моя съвет, тя знае тъкмо какво да прави ".

Стартът на Кристин Лагард не беше идиличен, защото с пандемията и ограниченията за нейното прекъсване, която удари Еврозоната през март, Лагард направи грешката, като подцени значимостта на думите си на финансовите пазари. Тя заяви, че ЕЦБ не е виновна за намаляването на спредовете на дълга, което в допълнение провокира рискови награди. Въпреки че механически Лагард беше права, тя се поправи няколко дни по-късно и показва уговорката си да поддържа " финансовата непоклатимост "  в Европа, пише . 

Счетоводният баланс на ЕЦБ нараства с невиждана скорост

След първичното падение и последващото му поправяне, с който тя сигурно е научила своя урок през първата си година, французойката сподели, че под нейно командване и с поддръжката на Управителния съвет, ЕЦБ остава жизненоважен орган, евентуално най-важният, за отбрана на Еврозоната. Доказателство за това са 1,35 трилиона евро, които организацията се е заела да инжектира в европейската стопанска система посредством PEPP (Програма за незабавно изкупуване на дълг при пандемия), защото сумата е двойно по-голяма от тази, която европейските водачи договориха за района.

Това е звездната мярка на Лагард като президент и към този момент наподобява, че тя е била достатъчна, с цел да се понижи напрежението на дълговите пазари. Покупките на задължения по тази стратегия, добавени към тези, които към момента се правят по QE (Програма за закупуване на дълг от обществения сектор) от ерата на Драги, доведоха до невиждано нарастване на размера на салдото на активи на ЕЦБ: единствено за една година нарасна с 2 милиарда евро до 6,74 милиарда, които поддържа и сега. Как ЕЦБ ще дефлира салдото си, е бъдещата задача пред Лагард по време на нейното председателство и евентуално на този, който ще я замести, когато мандатът й завърши след 8 години, написа още изданието.

Ограничения за банкова помощ и дивиденти

С лихвите, които Драги остави, при 0% при рефинансиране и депозитна способност при -0,5%, които бележат исторически минимуми, друга от огромните цели на ЕЦБ при председателството на Лагард е да помогне на банките да преминат през тези нулеви лихвeни проценти по допустимо минимум травматичния метод.

За тази цел през последните месеци Европейската централна банка одобри две ограничения: стартирането на нови кръгове от интервенции по рефинансиране за банки (програмата TLTRO III), както и различен кръг, особено създаден за интервала, в който продължава пандемията, наименуван PELTRO.

Условията и за двете интервенции са по-добри от тези в предходните кръгове, стартирани от Марио Драги. В случая на TLTRO III банките получават пари, а също и рента, която зависи от това какъв брой пари се канализират в заеми за действителната стопанска система. Тази рента може да доближи до 1%, нещо невиждано в историята на ЕЦБ. PELTRO от своя страна отпуска рента на банката, искаща пари от ЕЦБ, в размер до 0,25% и се предвижда тя да завърши през септември 2021 година

Банковата помощ е съпроводена от други механизми, посредством които да се контролира, че парите не се харчат за други по-малко значими въпроси. ЕЦБ да вземем за пример " предложи " да не се разпределят дивиденти от субектите от Еврозоната през 2020 година, с цел да се предотврати попадането на европейските пари в ръцете на акционерите посредством дивиденти. Вече има клюки, съгласно които през 2021 година тази забрана може да бъде отменена или намалена като се откри предел за изплащане на европейските банки.

Какво следва оттук насетне?

Въпреки че първата година беше доста напрегната, Кристин Лагард ще има работа пред себе си и се допуска, че ЕЦБ към този момент подготвя следващото инжектиране на стимули с още 500 милиарда за покупки на дълг за PEPP, които се чака да бъдат оповестени през декември, както и удължение на програмата до декември 2021 г. 

По време на последните срещи тя даде да се разбере, че не изключва в допълнение намаление на лихвените проценти, в случай че това е належащо, защото счита, че процентът на реверсия към момента не е доближат. Остава да разберем дали Лагард ще бъде първият президент на ЕЦБ от десетилетия, който покачва лихвените проценти в Еврозоната. Последното такова повишаване е осъществено от Жан Клод Трише през 2011 г. 

Друга от огромните задания на Лагард е стратегическият обзор, като в него ЕЦБ ще премисли по какъв начин работи целия орган. Възможно е в него да попада смяна в европейската парична политика, както и да се разгледат основни аспекти като задачата за 2% инфлация или даже по-ниска и въздействието върху климата. 

Източник:

Превод и редакция: Нели Тодорова
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР