На 1 ноември отбелязваме Денят на народните будители. На този

...
На 1 ноември отбелязваме Денят на народните будители. На този
Коментари Харесай

Честит Ден на народните будители!

На 1 ноември означаваме Денят на националните будители. На този празник почитаме делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се народен дух, блян към обучение и словесност.

За първи път честване на националните будители става на фестивала в Пловдив през 1909 година Всепризнат патрон на българското будителство е свети Йоан Рилски, уважаван като небесен настойник на българския народ и страна, който в националната памет е пример за себеотдаване, безсребърничество, обич към близък и Отечеството и към който националната любов и почитание остава жива през вековете на османско господство. Почитани са и доста други будители, които народът канонизира като светци в своята историческа памет.

По време на комунистическият режим празникът е анулиран, само че през 1992 година се възобновява традицията и българите стартират да празнуват 1 ноември още веднъж.

Има доста разнообразни отзиви по отношение на двата празника, които са един след друг- вчерашния празник Хелоуин и Денят на националните будители. Много " патриоти " укоряват хората, които честват небългарския празник, а подценяват Денят на националните будители. Ако желаете да отбележите този прелестен български празник, има доста способи да го извършите. Ето и какви събития ще има в столицата, по случай Деня на националните будители.

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ ще означи Деня на националните будители (1 ноември 2018 г.) с тържествена стратегия. Тя се посвещава на Йорданка Филаретова и 175 години от нейното рождение. Началото е в 11:00 ч. в Централното предверие на Музея.

На 1 ноември в Музикалния спектакъл от 19 часа ще бъдат връчени националните награди за музикално и танцово изкуство " Кристална лира ". Галаконцертът се осъществя с финансовата поддръжка на Министерството на културата и е част от Календара на културните събития на Столичната община.

Ако тези събития не ви харесват, можете да посетите някоя библиотека, читалище или монумент на някой от националните будители.

Честит празник, българи!

Станете част от Jenite.bg във Фейсбук!
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР