На 1 май 1966 г. на централния площад във Враца

...
На 1 май 1966 г. на централния площад във Враца
Коментари Харесай

Днес се отбелязват 54 години от голямото наводнение във Враца /снимки/

На 1 май 1966 година на централния площад във Враца по традицията от социалистическо време минава тържествена манифестация. Малко преди обед се чува тътнеж откъм планината по поречието на река Лева.
Четиридневните поройни дъждове са скъсали стената на хвостохранилището на флотационната фабрика "Мир " и рудника "Седмочисленици ". Близкото село Згориград е залято от над половин милион тона тежки метали, цианиди, камъни и дървета.
Над триметрова вълна минава през прохода „ Вратцата” и стига до площада на Враца. Разстоянието е 7 километра и по пътя си калната буря опустошава хора, животни, дървета и къщи. За 20 минути регионът замязва на полесражение.
Вълната влачи полумъртви хора, изхвърля на площада във Враца мъртвец на дете, ръце и крайници на починали. Мъртвите са откарани с камиони на гражданска отбрана на градския стадион, където телата са измити с маркучи от калта, с цел да може да бъдат разпознати от околните.
В продължение на три дни войската вади трупове, само че формалната власт засекретява случая, с цел да не помрачава радостното въодушевление по първомайските празненства. Обявените жертви са 107, само че години по-късно излиза наяве, че действително починалите са над 500, а ранените са близо 2000 души.
Разрушени са повече от 150 къщи.Последните трупове са открити дни след 1 май чак на 40 км надолу по поречието на реката.
Хвостохранилището от години е считано за рисково. По стената му имало пукнатини и мнозина експерти предизвестяват управляващите, че може да възникне проблем. Те обаче не са чути и нещастието се случва.
Правителството образува комисия за бедствието във Враца, която идва в града вечерта на 1 май. Тодор Живков оглежда региона с хеликоптер и дава нареждания за справяне със обстановката.
Заради неприбраните трупове на животни от улиците поражда заплаха от зараза. Мобилизирани са всички медицински служащи в региона и личния състав на ХЕИ. Войници от двете казарми се включват в спасяването и разчистването. Държавата отпуска 20 млн. лева на потърпевшите, с цел да възстановят жилищата си.
Макар властта да не оповестява цялата информация за нещастието, година по-късно като отговорни са наказани шефове и инженери от мините и металургичния цех край Елисейна. Те получават ефикасни присъди сред 5 и 10 години затвор.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР