На 1 март системата за електронно таксуване на тежкотоварни автомобили

...
На 1 март системата за електронно таксуване на тежкотоварни автомобили
Коментари Харесай

Временни смущения ще има, но тол системата тръгва на 1 март, обяви министър Аврамова

На 1 март системата за електронно таксуване на тежкотоварни коли по платената пътна мрежа стартира да работи. Повече отсрочване няма да има, сподели през днешния ден в Народното събрание министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова.

Премиерът, тя и ръководители на Агенция " Пътна инфраструктура " бяха извикани от депутатите поради проблемите с крайградските пътища, за които би трябвало винетки, и стартирането на тол системата. Дебатите по тематиката продължиха съвсем два часа.

Премиерът Бойко Борисов приказва първи и откакто разгласи, че още през днешния ден 155 километра крайградски пътища ще бъдат извадени от тези, за които са нужни винетки, си потегли, без да отговори на редица от поставените въпроси главно от опозицията.

Министър Аврамова уточни, че всички детайли на тол системата са в цялостна подготвеност. " Нормално е да се получат краткотрайни разстройства, само че ще реагираме. Както при стартирането на електронните винетки при започване на предходната година, и тук ще се търсят политически дивиденти. Моят апел е да оставим специалистите да си свършат работата и да им осигурим естествен работен темп ", разяснява Петя Аврамова.

Както е известно, поради проблеми с покупката на електронни винетки при започване на 2019 година шефът на Агенция " Пътна инфраструктура " Светослав Глосов подаде оставка, а още двама чиновници от управлението и консултант на районния министър бяха уволнени.

Днес Петя Аврамова напомни, че транспортните средства с обща маса над 3.5 тона ще заплащат за прилагане на 3115 км автомагистрали и първокласни пътища при общо 20 хиляди км републиканска мрежа. Отчитането на изминатото разстояние по тях ще става посредством маршрутни карти, бордови устройства и GPS тракери.

Заради недоволството на превозвачите във връзка с договорите и устройствата, предлагани от националните снабдители на услуги, които се явяват медиатор сред ползващите пътната мрежа и АПИ, до 27 март товарните коли и рейсовете ще могат да заплащат за прилагане на пътната мрежа както и до момента с електронни винетки. Министър Аврамова изрази и вяра, че ще се употребяват и маршрутни карти.

Българска социалистическа партия към Аврамова: Само ни лъжете, няма да питаме повече

В чуването на Аврамова първи въпросите си зададоха от Българска социалистическа партия, само че след нейните отговори те оповестиха, че чуват единствено неистини и няма смисъл да питат повече.

В отговор на въпроси на депутати от други парламентарни сили министърът разгласи, че по гледище на премиера стартират договаряния с посредничещите компании бордовите устройства да се употребяват гратис, като се дължи само такса от 7% от приходите.

Членът на УС на АПИ проф. Олег Асенов изясни, че тя се постанова, с цел да бъдат събрани всички нужни данни, тъй че да може да се тарифира курсът от пътната организация. " Тези сдружения не са българско събитие, има ги във всяка тол система ", уточни Асенов. По мотив изказванията, че се оформя монопол на едно сдружение, което да е медиатор, той уточни, че подписани контракти има с 14 компании.

От безплатните винетки в бюджета не влизат 26 млн. лева

В отговор на въпроси в границите на чуването Аврамова уточни, че се водят диалози с Министерството на финансите дали може да се разшири кръгът на държавните структури, който употребяват пътищата гратис. Тя добави, че досега това е реалност за транспортните средства на полиция, лечебни заведения и пожарни служби. " От всички освободени от винетки държавни структури не постъпват 3 млн. лева Още 23 млн. не влизат поради дадените безвъзмездни винетки на хора с увреждания ", уточни тя.

Петя Аврамова уточни, че в бъдеще тол системата последователно ще усилва обсега си, като ще има и повишение на цените. " Направихме съществени отстъпки към превозвачите, с цел да тръгне системата ", разясни тя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР