На 1 км от с. Шипка и на около 12

...
На 1 км от с. Шипка и на около 12
Коментари Харесай

Голямата косматка – перлата в Долината на тракийските царе

На 1 км от с. Шипка и на към 12 км от Казанлък е тракийската гробница Голямата косматка. Специалисти я дефинират като „ перлата “ в Долината на тракийските царе, където се намират към 1500 могили.

Със своите 23 м височина и 130 м диаметър Голямата косматка е внушителна. Наречена е по този начин, защото е била цялата обрасла, когато през есента на 2004 година стартират археологическите разкопки на експедиция ТЕМП с началник починалия към този момент доктор Георги Китов. Те се организират със съдействието на ИМ „ Искра “ в Казанлък.

Могилата е насипана като заветен рид през първата половина на V в.пр.Хр. Вероятно през втората половина на века е направена необятна траншея в насипа от юг, където е построен колосален храм, състоящ се от представителна фасада и три пространства. Изградени са от обработени гранитни блокове, като първото (правоъгълно помещение с двускатно покритие) и второто (кръгло помещение с куполно покритие) са от обособени блокове, свързани посредством залети с олово стоманени скоби.

Кръглото помещение прилича слънце с 12-те месеца.

Последната камера е саркофагоподобна, направена посредством издълбаването на един гранитен блок с тегло към 60 тона, върху който е положен втори, завършен двускатно. В помещението са моделирани ритуално ложе и маса.

Смята се, че в тази камера е осъществен обред по символичното заравяне на тракийски благородник. Предполага се, че е владетелят на Одриската страна Севт III. В това помещение са открити три амфори за вино с прахуляк от мавруд. В една от амфорите е имало златни листа. Други златни листа са били върху каменното ложе. При свързването на всичките се е получил венец, какъвто са носели тракийските владетели. Едно от безапелационните доказателства съгласно експертите в поддръжка на изказванието, че в могилата е обвързвана с погребението на Севт III e откритият шлем. На него има надпис Севт. На каменното легло са открити разноцветни стъклени предмети. Според Георги Китов тракийският цар ги е държал, когато се е усамотявал, с цел да взема значими решения.

Най-интересният артефакт обаче е открит на 7 м южно от входа на могилата. Там е открита глава от бронзова скулптура на Севт III.

Тя е неповторима и е приета от експертите за една от най-детайлно завършените глави от Античността. Застрахована е за 40 млн. евро. Често е отвън България и е представяна на изложения.

Реплика на главата в този момент посреща на входа стотиците туристи, които преглеждат Голямата косматка.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР