На 1 февруари 2024 година от 13 часа - Деня,

...
На 1 февруари 2024 година от 13 часа - Деня,
Коментари Харесай

Артисти поднасят цветя пред Паметника на жервите на тоталитаризма във Варна

На 1 февруари 2024 година от 13 часа - Деня, в който почитаме паметта на жертвите на тоталитаризма, актьори от Драматичен спектакъл " Стоян Бъчваров “ ще поднесат цветя пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим във Варна и Варненски окръг, научи Varna24.bg .

Варненският трагичен спектакъл е изключително сензитивен към геноцида над българската интелигенция, осъществен от така наречен Народен съд, който без съд и присъда осъжда на гибел депутати, офицери, министри, учители, актьори, писатели, публицисти, художници, подчертаха от варненската културна институция.

Черната дата 1 февруари 1945 г обезглавява интелектуалния хайлайф на страната, прекъсвайки трагично естественото развиване и приемственотта в българската просвета.

С постановките си " Поразените “ по романа на Теодора Димова и " Ботушът “ по пиесата на Лило Петров, които преглеждат тематиката за жертвите и палачите от това грубо време, Варненският трагичен спектакъл, отпред с режисьора Стоян Радев Ге.К., се включи със пристрастеност в наболелия публичен диалог за скритите или фалшифицирани истини в недалечното минало и нуждата да пазим жива паметта за жертвите на тоталитаризма.

Мемориалът във Варна, отдаден на жертвите на комунистическия режим, е ситуиран на бул. " Сливница “ до ГХГ " Борис Георгиев. Открит в края на октомври 2001 година той е вторият след София сходен монумент в България. Дело на скулптора Павел Джеферов и арх. Косьо Христов, мемориалът съставлява съразмерен архитектурен размер, чиито крила са облицован със сив и черен мрамор, а в средата на кръстовидното пространство се откроява древнобългарският знак, символизиращ космоса и неговата безкрайност, пишат от Драматичен спектакъл " Стоян Бъчваров “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР