На 1 декември се отбелязва Световният ден за борбата с

...
На 1 декември се отбелязва Световният ден за борбата с
Коментари Харесай

„Много повече от тази диагноза съм“: 8 знаменитости с ХИВ

На 1 декември се отбелязва Световният ден за битката с ХИВ и СПИН. Според данни на СЗО над 38 милиона души живеят с вируса.

Тъй като броят на случаите остава висок, е значима информацията за него. През годините доста известни персони са споделяли положението сис вярата да покачат осведомеността и да насърчат хората да се тестват.

Били Портър

Изпълнението на Били Портър, спечелило премията „ Еми “ за най-хубав трагичния сериал„ Поза “, може да го направи прочут, само че в действителност той е звезда през цялата си кариера.

Актьорът разкрива през май 2021 година, че живее с ХИВ от 2007 г.„ Аз съм доста повече от тази диагноза. И в случай че не желаете да работите с мен поради това, вие не сте почтени за мен. “



Чарли Шийн. Снимка: Getty Images

Чарли Шийн

Чарли Шийн е прочут колкото с лудориите си отвън екрана, толкоз и с комедийните си изяви. Известният артист от „ Двама мъже и половина “ призна през ноември 2015 година, че живее с ХИВ.

Проучване демонстрира, че разкриването на Чарли Шийн е по-ефективна акция за информираност за ХИВ от всяка друга, която градският здравен отдел може да приготви. В рамките на 24 часа след признанията му, това доведедо най-големия брой търсения в Google, свързани с ХИВ. Те са се нараснали с 471% във въпросния ден.

Фреди Меркюри

Фронтменът на английската рок група „ Queen “ Фреди Меркюри, който стои зад емблематичните песни„ Bohemian Rhapsody “ и „ We Will Rock You “, дава позитивна проба през 1987 година и умира от обвързвана със СПИН пневмония четири години по-късно, самоден, откакто споделя своя ХИВ-позитивен статус със света.



Снимка: Фреди Меркюри,Getty Images

Eazy-E

Рап легенда и съосновател на групата N.W.A., дружно с Dr. Dre и Ice Cube, Eazy-E показа през 1995 година, че е диагностициран със СПИН. Албумът наN.W.A - Straight Outta Compton става двойно платинен през 1988 година и е един от най-влиятелните албуми в историята на рапа.

Eazy-E умирасамомесец, откакто излиза наяве че е серопозитивен, на 31-годишна възраст. Този интервал от живота му е показанв номинирания за Оскар филм Straight Outta Compton, публикуван през 2015 година Във кино лентата Eazy-E се играе от Джейсън Мичъл.

Фела Кути

Фела Кути, известенкато Фела имузикалната икона, на която се приписва основаването на стила Афробийт, също умира от заболяване, обвързвано с ХИВ.Той извънредно авторитетен и надарен музикант, кактои политически деятел, който употребява музиката си, с цел да подлага на критика нигерийското държавно управление и неналичието на вложения в опазването на здравето и образованието на нигерийския народ.

Много хора, живеещи в Нигерия, споделят, че шерването на ХИВ статуса на Фела е сходно на шерването на ХИВ статуса на Меджик Джонсън в Съединените щати. Въпреки че Кути умря от заболяване, обвързвано със СПИН, той не говореше за положението си, до момента в който беше жив.

Ървин „ Меджик “ Джонсън

На 7 ноември 1991 година в изказване баскетболната легенда Меджик Джонсън осведоми, чесе отдръпва от Лейкърс, тъй като еХИВ-позитивен. „ Смятам да продължа да пребивавам още дълго време “, сподели Джонсън и го направи. Повече от 20 години по-късно Джонсън работи като сполучлив състезателен коментатор и някогашен изпълнителен шеф на Лейкърс.



Снимка:Ървин „ Меджик “ Джонсън, БГНЕС

Джери Хърман

Когато композиторът на Бродуей Джери Хърман научава, че е ХИВ-позитивен през 1985 година, здравето му се утежнява и не е сигурен какъв брой време му остава. " Бях в неприятна форма, губех позиции ", споделя Херман пред The New York Times през 1998г. Гледах по какъв начин приятелите ми изчезват и бях сигурен, че ще бъда идващият. Уплаших се ", споделя той.Херман стартира пробно лекуване, предопределено да укрепи имунната му система, а здравето му се усъвършенства доста. Днес Херман е на 88 години и приказва за положението си. " Наистина нямам нищо срещу да приказвам за това, тъй като желая другите хора в моята обстановка да осъзнаят, че е допустимо да живеят естествен живот с тази болест ", съобщи той пред The Chicago Tribune.



Снимка: Джери Хърман,Getty Images

Холи Джонсън

Холи Джонсън, някогашен фронтмен на Frankie, е диагностициранс ХИВ през 1991 година. Той стартира комбинирана терапия през 1996 година

Днес е на 62 години и остава на върха на здравето си. " Не пия, не пуша, не съм го правил от години. Правя всичко допустимо, с цел да подкрепям здравето си ", признава Джонсън и добавя: „ Не мърморя за това и в никакъв случай няма да го направя. Защото съм късметлия в доста връзки. “



Снимка: Холи Джонсън,БГНЕС

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР