На 1 декември Православната църква почита свети пророк Наум. Наум

...
На 1 декември Православната църква почита свети пророк Наум. Наум
Коментари Харесай

Християните почитат св. пророк Наум, предсказал края на Ниневия

На 1 декември Православната черква уважава свети оракул Наум. Наум живял 700 години преди Рождество Христово. 200 години преди него оракул Йона по Божия заповед предсказал разрушението на Ниневия речник за огромните беззакония на нейните поданици. Ниневитяни се покаяли и Господ отменил строгата си присъда.

След известно време те отново се развратили и тогава Бог посредством устата на оракул Наум им разкрил страшните бедствия, които ще ги реализиран. Пророчеството се сбъднало тъкмо. Ниневия, един от най-големите и богати градове на античния свят, била разрушена дo основи и разграбена от враговете. Разливането на р. Тигър довършило опустошението. Сега едвам може да се познае мястото, където е бил тоя колосален град.

Пророк Наум предсказал и други събития и утешавал правилните Божии чиновници посредством разкриване на евангелските обещания.

Времето на служението на недостатък Наум се отнася към втората половина на царуването на Иудейския цар Езекия, т.е. към 745-714 година пр.Хр. (след разрушаването на Израилското царство).

Сърцето на св. Наум бие в манастир край Охрид

За другите условия от живота на пророка не се знае нищо. Според преданието той умрял на 45-годишна възраст и бил заровен в отечеството си.

Днес Православната черква уважава също и паметта на Св. Филарет Милостиви. Филарет Милостиви по своето огромно състрадание в Църквата Христова доста наподобява на многострадалния Иов. Като него и той от висотата на забележително богатство изпаднал в огромна беднотия, само че заради добродетелния си живот достигнал още по-голямо благополучие.

Роден е в малоазийската област Галатия, само че живял в прилежащата пафлагония, в селото Амния. Наследил от татко си огромно благосъстояние, получил и богата зестра от жена си Теозва, той бил най-богатият човек в цялата област. Притежавал огромен, просторен дом, нови, лозя, пчелини, стада наедрял и малък добитък, доста прислужници.

Обхванат от извънредно състрадание към нещастните и бедните, той последователно раздал всичко, което имал, до момента в който довел фамилията си до цялостна мизерия. Бивши негови другари почнали да го подкрепят с подаяния, с цел да не гладуват жена му и децата му.

На укорите от страна на фамилията си той отговарял, че има прикрито богатство, което, като му пристигна времето, ще се открие.

Усетил края на живота си, той се прибрал в един цариградски манастир, Радолфия, където авансово изкопал гроба си и предал Богу дух на 90-годишна възраст.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР