На 1 април 2022 г. (петък) Висше училище по мениджмънт

...
На 1 април 2022 г. (петък) Висше училище по мениджмънт
Коментари Харесай

Разясняват финансовите стимули за придобиване на етикети за качество на селскостопански продукти и храни

На 1 април 2022 година (петък) Висше учебно заведение по мениджмънт (ВУМ) провежда информативен ден за показване ролята, предназначението и изгодите на географските означения за генезис на обичайни храни и артикули на Европейския съюз, и вероятните дотации за регистрирането им.

През последните години Европа се стреми да подчертае богатото си материално и нематериално културно завещание, в което кулинарните обичаи имат все по-централно място. Като опция в тази посока все по-често се загатват така наречен географски означения за генезис. " Географско напътствие “ (ГУ), " предпазено название за генезис “ (ЗНП) и " храни с обичайно характерен темперамент “ (ХТСХ) са знаците на Европейски Съюз за качество на храни и питиета, предопределени да обозначат характерните характерности или известност на отличените артикули, свързани с или произлизащи от региона им на произвеждане. Притежанието на сходни етикети за качество е освен знак на авторитет. Те обезпечават голям брой изгоди за приходите на фермерите и производителите, само че по този начин също основават условия за локален стопански и обществен напредък. Накрая, те спомагат за запазването и популяризирането на живото локално културно завещание.

С богатите си кулинарни обичаи, България има голям капацитет за придобиването на такива знаци за, които да привлекат интереса на туристи, откриватели и потребители върху родното произвеждане и да наложат страната ни като дестинация за качествена храна. За страдание, понастоящем едвам 10 български храни и артикули са включени в европейките бази данни за географски означения. Причините за този невисок интерес са голям брой - усложнения с процедурите, подценяване качествата на родното произвеждане, незадоволително схващане на изгодите и политиките.

Цел на идното събитие е да даде уточнения в тези 3 насоки, които да бъдат в изгода както на обществените управляващи, по този начин и на заинтригуваните локални производители. То ще започва с съкращаване на резултатите от направените по плана изследвания по отношение на капацитета на българските обичайни артикули и храни да се трансфорат в признак за уникалността на родната кухня и произвеждане. Географията на храната и нейното значение за развиване на локалните общности ще бъде показана от откриватели на българската " кулинарна етнография “ от ИБЕИ на Българска академия на науките. Експерти от Министерство на земеделието ще показват опциите за подкрепяне на схемите за качество планувани в Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони за интервала 2023 – 2027, от които българските производители могат да се възползват. Последната част на събитието ще прегледа и разиска гледните точки на сертифициращите органи и производителите по повод условията и провокациите по придобиването на знаците за качество на земеделските артикули и обичайните храни.

Участието в събитието е изцяло гратис и отворено за всички заинтригувани страни.

Еднодневният конгрес ще се организира в демонстрационната зала на ВУМ, на адрес гр. Добрич, ул. " България “ 3, ет. 3.

Информационният ден се провежда по план LOC FOOD " Местно развиване и трансгранично съдействие за промотиране на обичайни селскостопански артикули и храни “, който се реализира по СОП " Черноморски басейн 2014 – 2020 “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР