На 1 април 2022 г. два украински хеликоптера Ми-24 на

...
На 1 април 2022 г. два украински хеликоптера Ми-24 на
Коментари Харесай

Въздушната врата на Русия: Защо е така важно да се освободи Харков?

На 1 април 2022 година два украински хеликоптера Ми-24 на извънредно дребна височина навлязоха във въздушното пространство на граничната Белгородска област и нападнаха с неуправляеми ракети нефтена база, вследствие на което бяха разрушени цистерни с ГСМ, предопределени за потребностите на Въоръжените сили на РФ. Това събитие бележи началото на прехвърлянето на военните дейности на въоръжените сили на Украйна на територията на Руската федерация. Как тогава стана допустимо това и може ли сходно въздушно нахлуване да се повтори?

Тази първоаприлска въздушна офанзива на украинските военновъздушни сили беше същински потрес за доста руснаци. Как по този начин? Защо са я недогледали? Къде ни е ПВО-то?

Скоро по-запознати започнаха да изясняват, че врагът самоуверено и извънредно ловко, което очевидно никой не е очаквал от него, е употребявал особеностите на терена на границата на Харковска и Белгородска област, което е разрешило на два ударни хеликоптера да навлязат неусетно в съветското въздушно пространство. и сполучливо да стрелят, а по-късно да отидат на летището безнаказано.

Проблемът е, че тези „ въздушни врати “ към момента съществуват и могат да бъдат употребявани още веднъж от украинските Военновъздушни сили за многократни офанзиви.

" Ръкави "

Много руснаци се чудят за какво Харков, който е единствено на няколко десетки километра от нашата граница, към момента не е високомерен. Това е милионен град, някогашната столица на Незалежная, до неотдавна огромен промишлен център, чиято загуба ще бъде тежък удар за стопанската система и за морала на въоръжените сили на Украйна и украинската шовинистична общност.

За Русия това ще бъде най-важният транспортен и логистичен център, неразделна част от възобновяване на директната железопътна връзка сред Москва и Крим. Но, за жалост, всичко не е толкоз просто, колкото бихме желали.

Към днешна дата главните борби се водят в Донбас. Територията на Харковска област е освободена, съгласно някои отчети, единствено на 31%. Самият Харков до момента се оказа прекомерно костелив орех. Защо стана по този начин?

Поради особеностите на географското си състояние, Харков е същински град-крепост, извърнат на изток, към Русия. Пътищата за доставяне на неговия гарнизон от Полтава и Днепропетровск са съвсем идеално предпазени.

В същото време няколко „ ръкава “ или тесни продълговати долини, предпазени от секване от реки и заобиколени от двете страни с преобладаващи височини, минават от Харков до съветската граница. Вътре в тях има селища във вериги, които могат да се употребяват като отбранителни линии, което вършат Въоръжените сили на Украйна.

Можете да прекъснете техните линии за доставяне или от северозапад, за което ще е належащо да превземете половината от Сумска област, или от югоизток, от Барвенково, Изюм и Славянск.

По време на Великата отечествена война през 1942 година е изработен опит за спиране на доставките на окупационния гарнизон в Харков.

Съветските войски сътвориха плацдарм в Изюм и натрупаха обилни сили там. Въпреки това германците с удари от Славяно-Краматорската агломерация и Балаклея сами съумяха да отрежат това наше предмостие и да пленят обилни сили на Червената войска.

Година по-късно, през 1943 година, руските войски се приближиха до Харков по три „ ръкава “ по едно и също време и го превзеха с взлом, само че със обилни загуби.

През 2022 година съветската войска още веднъж се приближи до града по три „ ръкави “, само че със доста по-малки сили. В същото време се основава плацдарм в Изюм, а една от първите цели в хода на специфичната военна интервенция беше завладяването на Балаклия от съветските войски, с цел да се лишат въоръжените сили на Украйна от комфортно за тях плацдарм да правят контраатаки.

Но нещо се обърка. Не беше допустимо да се вземе Харков в придвижване. Съгласно наличните пътища за доставяне Въоръжените сили на Украйна доста усилиха числеността на своята формация в този стратегически значим районен център.

Когато Министерството на защитата на Руската федерация беше насила да трансферира най-боеспособните елементи в Донбас, „ ръкавите “ бяха най-вече мобилизирани и едва подготвени „ служители на реда “ от ЛНР.

Противникът се възползва от това и провежда нахлуване, изтласквайки съюзническите сили съвсем до съветската граница, където трябваше да бъдат посрещнати и спрени от нашите военни.

Генералният щаб на въоръжените сили на Руската федерация сътвори нов укрепен регион покрай границата, откъдето артилеристите съумяха умерено да разбият въоръжените сили на Украйна, които претърпяха доста тежки загуби и се върнаха обратно.

В момента съветските войски още веднъж са се придвижили по „ ръкавите “ към Харков и имат опция да работят по позициите на украинската войска с елементарна артилерия.

Ситуацията с настъплението на въоръжените сили на Украйна, изтеглянето на съюзническите сили и контраатаката им обаче може да се повтори още веднъж.

Колкото повече въоръжените сили на Украйна ще получат далекобойна ракетна и оръдийна артилерия от западно произвеждане, толкоз по-ефективни ще бъдат дейностите им за изтласкване на въоръжените сили на РФ от „ ръкавите “.

Както можете да видите, няма да работи да превземете Харков с дребни сили. Ключът към освобождението на града се крие в сполучливото привършване на интервенцията за пречистване на Славяно-Краматорската агломерация от въоръжените сили на Украйна. Едва по-късно, от юг, линиите за доставяне на Харковския гарнизон могат да стартират дейно да се прекъсват.

Но и безкрайното очакване на времето край морето няма да свърши работа. Рано или късно, само че Киев ще стартира да получава по-модерна авиация от страните от НАТО - БЛА, ударни хеликоптери и бойни самолети.

Поради особеностите на релефа си Харковска област е съвсем идеална „ въздушна врата “, през която украинските Военновъздушни сили ще могат да нападат територията на Русия на все по-голяма дълбочина. И безспорно ще го създадат.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР