На 06.08.2020 г. (четвъртък) от 11:00 часа в Държавен културен

...
На 06.08.2020 г. (четвъртък) от 11:00 часа в Държавен културен
Коментари Харесай

Националният исторически музей открива изложба в Балчик

На 06.08.2020 година (четвъртък) от 11:00 часа в Държавен културен институт „ Двореца “ в гр. Балчик, ще бъде показана галерия на съкровища от фонда на НИМ „ Татарска плячка ”. В експозицията са включени артефакти, открити при провеждането на постоянни разкопки на НИМ на нос Калиакра, под управлението на шефа на музея доцент доктор Бони Петрунова.
По време на събитието ще бъде показана и новата книга на доцент Петрунова „ Съкровището от крепостта Калиакра. Татарска плячка ”, която е дълготраен проучвател на археологическия обект. Изложбата и книгата са отдадени на откритото през 2018 година богато богатство от златни и сребърни предмети сложени в гърне, под пода на татарска къща.

Националният исторически музей ще показа елитарни предмети от злато, сребро, сребро с позлата, карнеол, берил, гагат. Всички те са достигнали до нас в дребен глинен съд, укрит под плочника на къща, издигната от татарите и опожарена в края на XIV век. Собственикът ѝ по този начин и не е съумял да се върне за наличието на този глинен трезор, грижливо подложен под пода на къщата. Съкровището съдържа и 8 венециански златни монети, каквито до в този момент не са откривани при археологически разкопки. Те принадлежат на петима от дожовете на Венеция и са още едно удостоверение за основната роля на добруджанската столица – Калиакра в събитията и историята на Второто българско царство.
Изложбата може да бъде прегледана в Каменна зала на „ Двореца ” и ще гостува в гр. Балчик до края на месец октомври.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР