На 03 октомври от 11:00 ч. с начална точка Народен

...
На 03 октомври от 11:00 ч. с начална точка Народен
Коментари Харесай

Литературни маршрути: Георги Тенев представя Николай Лилиев |

На 03 октомври от 11:00 ч. с начална точка Народен спектакъл „ Иван Вазов “ ще се организира последният Литературен маршрут за този сезон. Негов създател и водещ ще бъде писателят и драматург Георги Тенев, а разказът ще бъде отдаден на една от най-значимите фигури в българската литература – поетът и драматург Николай Лилиев. В двата края на този маршрут ще бъдат метафоричният и дословният дом на Лилиев – от Народния спектакъл „ Иван Вазов “ до улицата в кв. „ Лозенец “, която през днешния ден носи неговото име. 

За споделя:

„ Аз не съм книжовен историк. Аз съм повествовател. В случая, имам история, която не е измислена, а чута. Ще ви опиша за това, което съм слушал още като дете – за Лилиев като воин на фамилни мемоари. Ще ви покажа фотоси и страници, които съхраняват облици и думи от това време и от още по-ранно на моето време. Ще опитам да убедя и майка ми да се включи в нашето премеждие и да показа неща за един човек, който тя ревностно пази в паметта си. Също както години наред е запазила оригиналите на преписаните от ръката на Лилиев негови стихове. Тя даже избира по-рядко да приказва за него, тъй като усеща какъв брой (все по-)далеч е духът на поета - символист от „ новия дух “ на времето (…) Ще опитам да опиша и за сложните мигове преди издаването на неговите стихове в края на живота му, когато този жив класик настойчиво е отказвал да се отделя внимание на персоналното му лирическо творчество. В комбинация сред невзискателност и умно съмнение, Лилиев е смятал времето на своя лирически свят за отминало, дружно с неговото потомство, като част от безредици и настроения, угасени от войната и големите трансформации, сменено с нещо ново, което вълнува повече „ младите сърца “.

Разходката се разграничава от останалите турове по това, че ще прелее в по-мащабно честване на творчеството и живота на Николай Лилиев. В края на маршрута публиката ще стигне до дома на Лилиев, където ще бъде сложена.

„ В дома си в Лозенец Лилиев е събирал Владимир Димитров-Майстора и Панчо Владигеров, писатели и артисти, поети и художници. Децата от квартала били измежду най-големите му фенове и чести гости в дома му. Това място на ул. „ Николай Лилиев “ 11 би трябвало да се знае “, споделя Весела Чернева, основател на повторното слагане на паметната плоча на дома на Лилиев в София.



Непосредствено до дома му ще бъде направена спонтанна сцена, на която ще има четения на стихове от Лилиев, драматизации по негови преводи, разкази и мемоари за него. Ще бъдат показани оригинали от негови писма и други документи. Ще има музикални осъществявания на кларинет и всички посетители ще бъдат почерпени с обичаното разтворимо кафе на Лилиев.

С финала на втория сезон на Литературните направления започваме началото на работата по основаването на, който ще съхранява част от историите и спирките на туровете. Такъв списък е от изключително значение, защото разказите на писатели, поети и литературни историци в границите на формата, са резултат от изследвания, деликатна и задълбочена предварителна работа. Те също по този начин имат лимитиран темперамент и се организират най-вече два пъти на сезон. В уеб страницата ще бъде основана интерактивна карта, която ще води до разнообразни точки от маршрутите и ще напомня към този момент разказани онлайн истории на мястото. Тя ще разреши на доста повече хора да научат забавни обстоятелства за българската литература.

„ Литературни направления – интерактивна карта “ се осъществя с поддръжката на Столична община, по самодейността „ Солидарност в културата “.

Вход свободен, без предварителни записвания.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР