МЗ провежда разговори с финансовото ведомство относно възможностите за оказване

...
МЗ провежда разговори с финансовото ведомство относно възможностите за оказване
Коментари Харесай

Проф. Сербезова: МЗ търси възможности да покрие болничното лечение на украински бежанци

МЗ организира диалози с финансовото ведомство по отношение на опциите за оказване на болнично лекуване на украински бежанци за сметка на бюджета на Здравното министерство. Това споделя в изявление за „ 24 часа “ министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова.

В добавка министърът отбелязва: „ Искам да припомня, че има настоящо Постановление № 17 на Министерски съвет от 31.01.2007 година за установяване на изискванията и реда за разходване на целевите средства за диагностика и лекуване в лечебни заведения за болнична помощ на лица, които нямат приход и/или персонално имущество, което да им обезпечава персонално присъединяване в здравноосигурителния развой. В него ясно е посочено, че Министерството на труда и обществената политика от бюджета си обезпечава заплащането на действия за оказаната здравна помощ на лица, ползващи се със статут на краткотрайна протекция. “

Проф. Сербезова напомня също по този начин, че украинските жители, които подадат заявление в Държавната организация за бежанците за приемане на интернационална протекция, получават здравно обслужване, на каквото имат право здравноосигурените български жители. „ Всички украински жители у нас имат право на безвъзмездна здравна помощ при незабавни положения. Ако имат подписана здравна застраховка, имат право и на здравна помощ съгласно нея “, споделя тя.

Министърът се стопира и на Коронавирус обстановката у нас. Според нея здравните управляващи са се справили с следващата Коронавирус вълна. „ Справихме се с помощта на ясно написан проект с точни знаци за премерване равнището на разпространяване на вируса и с добра организация на здравната система. Благодарение на напъните на медицинските експерти, които макар умората и несъвършенствата на системата не престават да се борят с COVID-19 “, показва проф. Сербезова.

„ Предварително информирахме обществеността за ограниченията, които следва да бъдат въведени, и създадохме предвидимост в дейностите ни за другите групи в обществото. Всичко това спомогна за първи път по време вълна от COVID-19 да не се стига до въвеждане на локдаун и ограничения на национално равнище. Следяхме разпространяването на регионално равнище и бяхме подготвени да предприемем идващите стъпки във всеки един миг “, добавя тя и отбелязва, че през днешния ден към този момент сме в стадий на поетапно облекчение на противоепидемичните ограничения, което по думите ѝ е резултат от напъните на всички.

По отношение на Коронавирус медикаментите пък тя споделя, че Министерство на здравеопазването преглежда опциите за присъединяване на страната ни в взаимна социална поръчка на Европейска комисия за доставка на към този момент позволения от ЕМА медикамент на Pfizer за лекуване на Коронавирус.

„ По отношение на другия лекарствен артикул - molnupiravir, Министерство на здравеопазването има подписан контракт с търговеца на едро, който е единственият акредитиран представител от производителя. Договорът влиза в действие след подписването му и след издаване на позволение за приложимост от Европейската комисия, а към сегашния миг няма такова позволение. Затова доставки по този контракт не са осъществявани и респективно не са заплащани от Министерство на здравеопазването “, добавя проф. Сербезова.

Министърът се стопира и на случая със гибелта на жена в СПО на врачанската болница. Тя осведоми за резултатите от инспекциите по случая, като отбелязва, че както РЗИ, по този начин и ИАМН са установили едни и същи проблеми. „ И двете институции са отправили наложителни рекомендации към лечебното заведение, а точно да изготви стратегия за образование на новопостъпилите регистратори в отделението за незабавна медицина, с цел да бъдат те в оптималната степен готови на практика. В зоната на регистратурата би трябвало да се сътвори система за бързо уведомяване на дежурните екипи за незабавен приема на пациенти, да вземем за пример посредством звукова сигнализация “, споделя здравният министър.

По думите ѝ, проверяващите са установили няколко нарушавания: неоценено положение на пациентката, непотърсено подпомагане от дежурния доктор, освобождение на тялото на умрялата от болничното заведение без аутопсия, нерегистрирано повикване в ЦСМП. Проф. Сербезова осведоми, че за последните две нарушавания са формирани административни наказателни производства.

„ Създадох работна група, която в незабавен порядък да направи обзор на настоящия медицински стандарт по компетентност „ Спешна медицина “. Очаквам отчета на специалистите, който ще спомогне да вземем решение какви да са най-неотложните ни стъпки по повод подобряването на незабавната помощ “, споделя още министърът.

Запитана в какво се състои тежестта на наследството в повереното ѝ ведомство, проф. Сербезова споделя: „ Тежестта е в това, че избрани проблеми не са намирали своето решение в продължение на десетки години, а в противен случай, задълбочавали са се, а през днешния ден обществото чака бързи решения, които не са се случвали даже в дълготраен проект.

Имам поради най-много първичната и незабавна помощ, обезпечаването на лекуването на обществено значимите болести, както и на редките такива, здравната просветеност, финансирането на системата и прочие Резултатът от това е сладкодумен - имаме най-ниската дълготрайност на живота в Европейски Съюз, както и най-високата обща смъртност, а огромна част от лечебните заведения са съществено задлъжнели. От изключителна значимост за развиването на бранш опазване на здравето е да има надпартиен консенсус и без значение кой ръководи, главните цели да намират продължително решение “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР