Мюзикълът Брилянтин“ е един от водещите акценти в програмата на

...
Мюзикълът Брилянтин“ е един от водещите акценти в програмата на
Коментари Харесай

Най-касовият мюзикъл в историята на киното „Брилянтин“ с премиера в Летен театър-Варна на 23 юни

Мюзикълът „ Брилянтин “ е един от водещите акценти в програмата на 13-тото издание на фестивала „ Опера в Летния спектакъл “. На завладяваща музика, занимателни завършения и отлична актьорска игра ще се насладят феновете в Летния спектакъл във Варна на 23 юни.

„ Позитивно, леко и енергизиращо е цялото прекарване „ Брилянтин “, споделя диригентът Страцимир Павлов, съгласно който мюзикълът е по-въздействащ от кино лентата. Връщайки се към същия интервал у нас, той изяснява за какво тогава музиката в България е звучала много по-различно: „ В хармоничния език на музиката съществува една поредност от акомпанименти, която е била неразрешена, тъй като е напомняла на американската. А тъкмо тази поредност от хармонии е матрицата, върху която е построена музиката в „ Брилянтин “.

В функциите на Санди и Дани се превъплъщават солистите на Държавна опера Варна обаятелните Лилия Илиева и Велин Михайлов, които пресъздават в някаква степен и взаимоотношенията между тях като артистичен и житейски тандем. Двамата, съгласно режисьорката Сребрина Соколова, „ дават отговор по всички параграфи на условията Санди и Дани в „ Брилянтин “, които се разделят, събират и още веднъж се разделят във вихъра на шеметни танци и музика, преди да си признаят, че: „ Ти си този, който искам “.

Държавна опера Варна слага за пръв път на професионална сцена в България мюзикъла „ Брилянтин “ (Grease), основан от Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд през 1971 година Едноименният филм от 1978 година прави мюзикъла още по-популярен и става най-касовият филм за годината. „ Брилянтин “ се оказва най-касовият мюзикъл в историята на киното и третият най-популярен филм след „ Междузвездни войни “ и „ Челюсти “. Първият български „ Брилянтин “ съставлява симбиоза сред театралната и филмовата версия с доста нови песни, взети от кино лентата.

Творбата отразява зараждането на рокендрола през 50-те години на предишния век в средите на така наречен „ грийзъри “ (от англ. “grease ” – грес, лой, брилянтин в случая), само че самото разбиране е синоним за контракултурата на емигрантите, които желаят да заявят себе си в новия свят. Приглаждането на косата, особено най-вече за латиноамериканските емигранти, се трансформира в запазена марка на непокорните и свободолюбиви млади „ грийзъри “ и ясно се разпознава във визията на Елвис Пресли от ранните години.

Билети за „ Брилянтин “ са налични на касата на Държавна опера Варна, Eventim, Grabo, касите на ФК и Летен спектакъл.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР