Мюсюлманското население на Русия стремително нараства, главно заради мигрантите от

...
Мюсюлманското население на Русия стремително нараства, главно заради мигрантите от
Коментари Харесай

Мюсюлманското население на Русия стремително расте

Мюсюлманското население на Русия стремглаво нараства, основно поради мигрантите от Централна Азия и арабския свят. Това декларира в изявление за " Известия " ръководителят на Съвета на мюфтиите на Русия Равил Гайнутдин, оглавяващ и Духовното ръководство на мюсюлманите в страната.

Днес в Русия има повече хора, изповядващи исляма, в сравнение с в царско време, само че от тогавашните над 14 хиляди паметни здания за тях са останали малко над 8 хиляди. Това поражда големи скупчвания на вярващи край джамиите по мюсюлманските празници. За да се задоволи острата потребност от молитвени домове, в цялата федерация би трябвало да се изградят още към 50-60 джамии, само че градежите постоянно срещат опозиция от страна на локалните управляващи, споделя Гайнутдин.

Той цитира оценка на " уважавани специалисти и аналитици ", съгласно която до 15 години близо 30 на 100 от популацията на Русия - сега 145-милионна страна, ще бъде мюсюлманско.

Празничните богослужения единствено в Съборната джамия в Москва притеглят по 130 хиляди души против едвам 35 хиляди по руско време, показва мюсюлманският водач. Според московските управляващи в столицата на Русия живеят през днешния ден на непрекъснати и краткотрайни начала 3-4 милиона души, изповядващи исляма, прибавя той.

Преди 10-15 години в Санкт Петербург имаше към 250 до 300 хиляди мюсюлмани, а през днешния ден броят им наближава един милион. Бурно се развиват мюсюлманските общности в Калининградска област, Карелия, Коми и други райони от федерацията. Постоянно пораства броят на изповядващите исляма в Приморски, Хабаровски, Алтайски край, на остров Сахалин, установи висшият свещеник.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР