Мюсюлманите в Египет отбелязват Маулид ал-Набави, раждането на Пророка

...
Министър-председателят Мостафа Мадбули даде на египтяните дълъг уикенд за Маулид
Коментари Харесай

Министър-председателят Мостафа Мадбули даде на египтяните дълъг уикенд за Маулид ал-Набави, празника, посветен на рождения ден на Пророка Мохамед.

Мюсюлманите по целия свят отбелязаха годишнината от рождението на Мохамед в сряда, ден с духовно значение в исляма.

Но вместо това Мадбули обяви четвъртък за празник, което съответства на хиджри или ислямския календар, за да даде на служителите в публичния и частния сектор по-дълъг уикенд.

Мюсюлмани от всички възрасти се стичат в джамиите, за да се молят, да четат Корана и да рецитират стихове, посветени на Пророка. Бяха организирани и концерти, изложби и религиозни програми.

Дата на рождения ден на Пророка е свързана с календара Хиджра, система, която зависи от лунния месец – продължителността от време, необходимо на Луната, за да направи пълна обиколка около Земята.

Историята на този празник датира от ранните дни на исляма, когато някои от последователите на Мохамед започнаха да провеждат сесии, на които поезия и песни, композирани в чест на Пророка, се рецитираха и пееха пред тълпи в големите градове.

През 1588 г. османците го обявяват за официален празник, известен като Мевлид Кандил. Терминът Mawlid се използва и в някои части на света, като например Египет, като общ термин за рождени дни на други исторически религиозни фигури.

Докато повечето ислямски училища одобряват отбелязването на рождения ден на пророка, някои деноминации – включително салафизма, деобандизма и ахмадия – не одобряват празненствата, считайки ги за ненужно религиозно нововъведение.

Маулид е признат за национален празник в повечето страни с мюсюлманско мнозинство, но не и в Саудитска Арабия и Катар.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР