Мюсюлманите по света честват празника Айд ал Фитр (Рамазан байрам),

...
Мюсюлманите по света честват празника Айд ал Фитр (Рамазан байрам),
Коментари Харесай

Радвайте се и бъдете състрадателни, призова мюфтията на Разград

Мюсюлманите по света празнуват празника Айд ал Фитр (Рамазан байрам), с който приключват едномесечните пости.

Радвайте се и оценявайте всичко обещано от Всевишния, бъдете състрадателни към хората. Това прикани в Деня на Рамазан Байрам районният мюфтия на Разград Мехмед Аля.

Празникът стартира през днешния ден и се отбелязва три дни. Той се празнува след края на свещения месец Рамазан, през който са неразрешени храненето и пиенето в светлата част на деня. Рамазан Байрамът се назовава още Шекер Байрам, тъй като на този празник хората се черпят със сладкиши, изясни Аля.

Той посочи, че този Байрам е по-различен поради пандемията от ковид. Празничната байрамска молитва в джамиите в 87-те обитаеми места в област Разград е била доста по-кратка от нормалното и е отслужена при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения.

По традиция след молитвата вярващите целуват ръцете на по-възрастните и желаят амнистия от тях. Но, с цел да предпазят околните си, е целесъобразно събиранията на този Байрам да се лимитират единствено до стеснен фамилен кръг, да не се целуват ръце и да се отбягват обятия.

Районият мюфтия на Разград сподели още, че поради изключителната епидемиологична конюнктура и благотворителните вечери ифтар не са се случили по същия метод като предходните. Те са били сменени с даване на хранителни пакети, като в района помощи са получи 570 нуждаещи се.

Рамазан Байрам е време за щедрост, състрадание и помилван, уточни Мехмед Аля. Той насочи пожелания към всички вярващи да са живи и здрави, да бъдат по-човечни, да обичат основаното поради Създателя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР