Мюсюлманите да се молят на открито за Байрам. Това обсъдиха

...
Мюсюлманите да се молят на открито за Байрам. Това обсъдиха
Коментари Харесай

Мюсюлманите да се молят на открито на Рамазан Байрам

Мюсюлманите да се молят навън за Байрам . Това разискаха на среща сред премиера Бойко Борисов и основния мюфтия Мустафа Хаджи, извършена в в навечерието на празника Рамазан Байрам . Информацията за срещата е на Министерския съвет.

" Позволете ми още един път да благопожелавам празника Рамазан Байрам на всички мюсюлмани и на вас! Бъдете живи, здрави и дано по този начин дружно да се оправяме с компликациите и да работим за просперитета на България ", съобщи министър председателят Борисов.
 Образованието на имамите по стандарт разискаха президент и основен мюфтия
Образованието на имамите по стандарт разискаха президент и основен мюфтия

Тазгодишната вечеря ифтар се отсрочва за следващата година

Припомняме, Рамазан Байрам ще бъде на 23 май . Тазгодишния заветен месец за мюсюлманите беше по-различен от предходни години - поради противоепидемичните ограничения в целия свят се избягваха събиранията, в джамиите бе несъмнено по-голямо разстояние сред вярващите, бе предложено да се заобикалят прегръдките, а болните да си стоят вкъщи.

Акцент в диалога бяха противоепидемичните ограничения в изискванията на пандемия от COVID-19, които се постанова да бъдат спазвани от всички жители.
 Джамиите остават отворени, само че се влиза поединично
Джамиите остават отворени, само че се влиза поединично

Взети са всички ограничения съгласно основния секретар на Главното мюфтийство

Пред основния мюфтия министър председателят Борисов акцентира, че България, единствена в Европа, а може би и освен в Европа, не затвори православните храмове по време на най-светлите Великденски празници .

" Благодарих и на Светия синод, и на владиците, и на поповете, както и на всички миряни, че доста прецизно съблюдаваха това, което помолихме да се направи против ковид . Абсолютно същото важи и за вас - с почитание към религията, ползвайки маски и дезинфектанти, в двора, пред джамията ходжата да може да организира молитвите ", сподели Борисов дни преди мюсюлманския празник Рамазан Байрам.

" Молитвата е връзката с духовното. Затова би трябвало да е надлежно на мястото, където може да се случи - в джамията ", посочи Борисов.
 Мюсюлманите у нас да не провеждат всеобщи събирания, поучават от Мюфтийството
Мюсюлманите у нас да не провеждат всеобщи събирания, поучават от Мюфтийството

Вярващите да не се прегръщат, болните да стоят вкъщи, да няма ифтар и сюннет

На срещата участваха и представители на Националния действен щаб и всички прецизираха, че молитвите за Рамазан Байрам ще се организират, спазвайки се всички противоепидемични условия като физическа отдалеченост от метър и половина, с маски, навън и пред джамиите.

Главният мюфтия изрази признателност към държавното управление и към щаба . " Още веднъж се гордеем, че сме жители на България - от една страна за това, което държавното управление прави за живота на българите и от друга - поради мъдростта на целия народ да съблюдава разпоредбите, с цел да може да не се популяризира тази болест или в случай че се популяризира - да е в по-малки граници ", сподели доктор Мустафа Хаджи.

Той чака пандемията скоро да остане в историята, тъй като всички имаме нужда от непосредственост .

Припомняме, преди дни при среща на президента Румен Радев с управлението на Главно мюфтийство бе контрактувано да има стандарти при образованието на имамите и страната да заплаща заплатите им.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР