Мюсюлманин от Сандански за трети път дарява теле за курбан

...
Мюсюлманин от Сандански за трети път дарява теле за курбан
Коментари Харесай

Мюсюлманин за трети път дарява теле за курбан на църквата на Ванга

Мюсюлманин от Сандански за трети път подарява теле за курбан във връзка храмовия празник на църквата на Ванга " Св. Петка ".

На 14 октомври, когато се уважава св. Петка, в манастирския комплекс в м. Рупите ще се отпразнува 25 година от построяването на черквата на Ванга.

След литургията ще се раздава и курбан за миряните.

Досега са дарени 5 агнета и едно теле. Телето е подарък от 66-годишния Шукри Бекташ. " Това, че съм мохамеданин няма никакво значение. Бог е един и оказва помощ, в случай че вярваш в него. Дали е черква или джамия - няма значение. Нали все е божи храм. Леля Ванга пък ми беше доста близка. Познавам я от 1981 година Брат ми е неработоспособен от злополука и вървях при нея за помощ още до момента в който гледаше в Петрич. Един ден ми сподели, че желае да й направя една дребна колиба в Рупите " до топлата вода ". Така с още двама познати й направихме бараката до минералните извори. След това и стаичка, където след това се реалокира да живее до края на дните си ", споделя спомените си Шукри. Категоричен е, че Ванга оказва помощ и след гибелта си. Единият му наследник 17 година нямал деца. Тогава, преди 8 година Шукри за първи път дарил теле на църквата " Св. Петка ". На последваща година му се родила внучка, която в този момент е първокласничка. Тогава дарил второ теле. Сега ще купи трето, тъй като към този момент е станал прародител и има правнучка от другия си наследник, която е на 40 дни. Шукри си спомня по какъв начин постоянно носил на вуйна Ванга обичаната й кока кола, която в тези години сложни са намирала по магазините. " Купувах и по десетина бутилки от ресторант в Сандански и ги носех да си има за една седмица. Много обичаше истинската кола ", спомня си Шукри. Когато строял стаичките в м. Рупите пък Ванга готвела на майсторите и пеела обичаната си национална ария " Кой ти го тури жено името твое ".

Преди години Шукри се занимавал с развъждане на животни и дарявал от своите. Сега особено ще купи теле за празника.

На курбана, очакван за храмовия празник, няма да се събират пари, каквато процедура има на други места, прецизираха от манастирския комплекс. Приготвили са се да посрещнат над 1000 посетители. Въпреки, че е работен ден, църквата на Ванга отново ще е претъпкана от миряни, на които е пособия приживе. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР