Мюнхенският атентат е терористична акция по време на олимпийските игри

...
Мюнхенският атентат е терористична акция по време на олимпийските игри
Коментари Харесай

Мюнхенският атентат

Мюнхенският атентат е терористична акция по време на олимпийските игри в Мюнхен през 1972 година
На 5 септември 1972 година единадесет членове от израелския олимпийски тим са взети за заложници от палестинската терористична организация Черния септември с искане за освобождение на 200 палестински пандизчии в Израел. 
 Произведен е първият български пеницилин Произведен е първият български пеницилин
Откриването на пеницилина се приписва на шотландския академик Александър Флеминг през 1928 година. Разработката на пеницилина за приложимост к...
Още при взимането на заложниците са убити израелският играч по повдигане на тежести Йозеф Романо и треньора му. Похитителите и отвлечените се изтеглят с рейс, а след това се качват на хеликоптер, който да ги откара до аероплан, пътуващ за Тунис. 
Германската полиция открива огън по хеликоптера, завързва се престрелка. Намерени са труповете на деветте заложника и на четирима похитителя, а трима са задържани, само че след това са освободени, откакто са разменени против похитен аероплан на Луфтханза. При престрелката умира един служител на реда.  Загиват и петима заложници, с което броят на жертвите става седемнадесет.  На 6 септември, сряда, в олимпийския стадион се организира траурна гала, на която не участват арабски спортисти. 
Впоследствие, Израел провежда група от офицери, работещи в неговите секрети служби, за намиране и елиминиране на останалите живи похитители. Те са премахнати, като се изключи Джамал ал Гашей.
Главният уредник на похищението Абу Дауд доживява до 73 години и умира от бъбречна непълнота през 2010 година в Дамаск. 
 Родена е Мери Шели, британска писателка Родена е Мери Шели, британска писателка
Мери Уолстонкрафт Шели (на британски: Mary Shelley) (30 август 1797 – 1 февруари 1851) е британска писателка, създател на разкази, д...
След убийствата на заложниците стартира да се приказва за преустановяване на олимпийските игри. Това обаче не се случва. На огромно обществено изказване тогавашният президент на МОК Ейвъри Бръндидж изрича фамозното изречение – „ Игрите би трябвало да продължат “.
През 1972 година управляващите афишират, че атентатът е осъществен точно. През 2012 година, след разсекретяването на архиви, се схваща, че атентатът е бил осъществен дилетантски. Преди Игрите е имало предизвестие за атентат от немското посолство в Бейрут. Властите са се пробвали да прикрият грешките си чрез избягване на самооценка и рецензия от една институция към други.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР