Мюнхен е неоспоримата столица на коледните пазари в Германия. Един

...
Мюнхен е неоспоримата столица на коледните пазари в Германия. Един
Коментари Харесай

Мюнхен, "Мариенплац" - наденички и глювайн

Мюнхен е неоспоримата " столица " на коледните пазари в Германия. Един от десетте най-големи в страната е учреден тук още през 14 в., само че се трансформира в световноизвестна атракция едвам след 1972 година, когато е изместен на централния " Мариенплац ". От тогава до момента той се открива непроменяемо при започване на първата от четирите седмици на предколедното очакване (т.нар. адвенти) и остава отворен тъкмо до 14ч. на 24 декември.

Повече от 160 павилиона

на пазара са ситуирани на повърхност от 20 хиляди кв. м. и доближават чак до кулата на " Старото кметство " (Altes Rathaus). От тях можете да си купите обичайни ръчно направени коледни декорации, печени кестени, щолен (сладкиш със сухи плодове и доста подправки), греяно вино, билкови ликьори и даже обичайните за Бавария мъжки елеци и къси панталони от щавена и украсена с бродерии овча кожа.

 Кулата на кметството в Мюнхен
© Спас Цветков

Кулата на кметството в Мюнхен

Най-голямата атракция на коледния пазар е голямата елха пред " Ново кметство " (Neues Rathaus). Тази година дървото пред фантастичната късно готическа фасада е подарък за Мюнхен от дребния Бургхаузен и е украсено с 3 хиляди светлини, които " плуват " в небето над площада.

Полетът от София до коледното сърце на Германия

лишава към два часа. От Варна – с половин час повече. Ако решите да тръгнете в дните, оставащи до Коледа, цените на двупосочен билет от София и Варна коства към този момент съвсем еднообразно - към 200 лева При ранна резервация – месец по-рано, на почти същата цена в двете направления можеха да пътуват двама души. Лоу коуст фирмите летят до тогавашното военно летище в Меминген. От там до централната мюнхенска гара " Hauptbahnhof " към час и половина пътува постоянна автобусна линия. Ако купите билета си онлайн неговата цена е 15 евро в една посока. На място в рейса ще ви излезе с 5 евро повече, само че това не е единствената причина да предпочетете електронния билет. Местата в рейсовете свършват бързо, защото преимущество имат пасажерите с предварителна резервация.

 Павилион за греяно вино на сантименталния Sternenplatzl (Площадче на звездите) в Мюнхен
© Спас Цветков

Павилион за греяно вино на сантименталния Sternenplatzl (Площадче на звездите) в Мюнхен

От централната гара на Мюнхен (Hauptbahnhof) достъпът до всички елементи на града е елементарен и бърз. Най-евтиният вид при престой от три до седем дни е

седмична карта за към 22 евро.

Първата, а и най-лесна опция, да се сдобиете с нея, незабавно след идването си в Мюнхен, е пътническият център на немските железници в постройката на самата гара. Картата дава опция за безграничен брой пътувания в границите на 7 дни с – рейс, тролей, трамвай, метро (U Bahn) или градските влакове (S Bahn).

Вторият неминуем разход е за настаняване в Мюнхен. Месец преди разкриване на коледните пазари платформите за онлайн резервации на хотелски стаи или квартири предлагахаа разновидности на цени от 40 евро за двойна стая. На тази цена можете да се настаните в дребен, чист, спокоен и топъл хотел с две катерички, сойка и две свраки в двора, само че без закуска. Но това също не е проблем. Дори и да изберете по-отдалечените квартали на града, пътуването от там до аромата на печените ябълки с канела, наденичките с доматен сос и къри или топлото вино няма да ви отнеме повече 20 минути и то при промяна на два типа превоз. След това, в която и да е от десетките пекарни в центъра на града, за не повече от 5 -6 евро ще получите брецел с

масло, сладкиш и огромна чаша хубаво кафе.

Разликата в стандартите на живот ви застига, когато решите да изпиете една бира, да хапнете прословутите " бели " баварски наденички със сладка горчица или порция лебервуст с немско кисело зеле (Zauerkraut). Дори единствено бърза чорба, ръжен самун и огромна бира няма да ви излязат под 20 – 25 евро за двама. Поне пет от тях ще са единствено за бирата.

" Това е сметката – две супи и две бири – 50 лева, споделя на чист български келнерът в огромен ресторант на " Вайнщрасе " - една от централните търговски улици, които потеглят от Мариенплац. На двата му етажа в 8 вечерта няма свободни места макар, че денят е работен. Чака се на опашка.

" Немците не вечерят вкъщи,

споделя нашият човек, за това в този бизнес има доста пари. Вече повече от 10 години съм в Германия, преди работех в различен ресторант на същия притежател, само че откакто откри този, трансферира целия екип в него ".

Разказва, че в България бил моряк, само че решил да слезе на сушата и по този начин почнал работа като сервитьор в " Златни пясъци ". След това пристигнал в Мюнхен. " Всички сервитьори сме от някогашния соц., изяснява той – този е поляк, оня там сърбин, аз съм българче... Ханс желае постоянно да е шеф, да командва. Предложиха ми и на мен, само че отхвърлих. Заплатата на началник дьо зал е 2200 евро. И до там - не можеш да изкараш нищо повече. Аз съм на заплата и на %. Като направя 30 хиляди евро 3 хиляди са ми в задния джоб. Печели се добре, само че и работата е доста ".

Преди години

решил да се върне в България.

Започнал с малко заведение в Обзор. " Мъка, братко, клати глава той. Едва избих наема и другите разноски. Каква облага, какви пет лв.! Да не приказваме за качеството на личния състав, за връзките с сътрудниците... Следващото лято пробвах по Северното Черноморие – в Кранево. Е, там към този момент глътнах вода. В края на сезона събрах багажа и отново тук. Никога няма да стана германец, в никакъв случай няма да привикна с тях, само че каквото и да е, не желая да слушам за връщане в България! Тук има ред, има закон и дисциплинираност, има бъдеще ".

 Най-голямата атракция на коледния пазар е голямата елха пред
Най-голямата атракция на коледния пазар е голямата елха пред " Ново кметство " (Neues Rathaus).

Организатор на Коледния пазар в Мюнхен е баварското Министерство на заетостта и стопанската система. Временните търговци на Мариенплац и в останалите елементи на града работят по непоколебим правилник, който никой не нарушава. Огромният дял от оборота им идва от греяното вино – от 3 до 5 евро за чашка в дните до 24 декември. През това време ресторантьорите в близост нямат право да го оферират в заведенията си. Тяхна " непокътната територия " остава бирата. Колкото и да ви се желае да добавите една чаша към наденичката от уличния павилион – няма от къде. Изключение прави щанд на сантименталния Sternenplatzl (Площадче на звездите) малко настрана от глъчката пред Новото кметство на " Марианплац ". В него се оферират рибена чорба и сандвичи със сьомга, прясно изпечена върху дъбова дъска. Като напитка към тях получавате... димяща греяна бира с канела, карамфил, индийско орехче, анасон и още десетина ремонти. Нея също няма да я откриете в бирарията през улицата. Там барманът удря камбана всякога, когато отваря ново буре от обичайна Weizenbier (нефилтрирана пшенична бира).
Ако сте фен на опитите никога не пропускайте зимната Dunkel Natur Trueb (тъмна, естествено мътна бира с компактен усет и аромат).

Точно в 17.30 ч. всеки ден

балконът на Новото кметство в Мюнхен се трансформира в сцена. Редуват се професионални музиканти и аматьорски трупи, симфонични оркестри и любителски квартети. Ако пристигнете на Мариенплац в последната седмица преди Коледа на 18 декември имате късмет да чуете осъществяванията на хора към църквата " Покров " в Киев, на 20 декември барокова музика за арфа, а на самия 24 декември – обичайната немска коледна музика в осъществяване на духови принадлежности. Достатъчно е единствено да си намерите комфортно място край колоната с позлатената скулптура на Дева Мария в центъра на площада.

Тиха нощ, свята нощ, ли...? Сега в Мюнхен е време за занимания, музика, усети и аромати. Затова коледни пазари има даже на огромните летища край града. За да останете част от атмосферата им даже в последните минути преди полета си можете да се запишете за една от автобусните обиколки по пистите им. Техният маршрут е обрисуван по този начин, че да ви покаже най-красивата панорама към блестящите в коледната си декорация терминали, феерията от пулсиращи сигнални светлини. И... излитащите самолети.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР