Мястото за съхранение на летните ви гуми е от значение.

...
Мястото за съхранение на летните ви гуми е от значение.
Коментари Харесай

Експерти съветват как за съхраняваме летните гуми през зимата


Мястото за предпазване на летните ви гуми е от голяма важност. Според специалисти вярната температура за предпазване е най-важният фактор. Можете да удължите експлоатационния им живот също и като ги предпазвате против влага, химикали и ултравиолетови лъчи. Най-лесният вид е да ползвате хотел за гуми. Къде да запазвам гумите си: в гаража, в мазето, на балкона, или някъде на открито? Според

Мартин Дражик, продуктов управител на Nokian Tyres, температурата на предпазване е най-важният фактор.

" Навремето някои хора съхраняваха гумите си наоколо до котлите от централната отоплителна система на постройката. На това място е прекомерно горещо, а жегата има неподходящ резултат върху каучуковите съединения. Гумата ще стартира да изсъхва, да се втърдява и с времето ще се появят пукнатини. Може даже да се възпламени ", изяснява Дражик.

" Перфектното място за предпазване на гуми би следвало да бъде хладно, с температура под 15°C, където гумите да бъдат на изсъхнало. Тъмни пространства, предпазени от слънчева светлина, са за предпочитане, тъй като ултравиолетовите лъчи намаляват издръжливостта на гумата ", прибавя Дражик.

Хотелът за гуми взема решение казуса със съхранението

Все по-често срещан метод е гумите да се съхраняват на хотел, защото това освобождава място за други неща. Хотелът за гуми може да бъде елементарно решение и в случаите, когато да вземем за пример в жилищната постройка се не разрешава да бъдат съхранявани автомобилни гуми като противопожарна мярка. В хотела гумите се ревизират, измиват и инсталират от експерти. " Съхранението на гумите в подобаващи условия ще удължи експлоатационния им живот ", акцентира Дражик.

Внимателно поддържана висококачествена гума може да издържи до шест години. Ако гумите ви са създадени преди повече от 10 години, не би трябвало да ги употребявате въобще. Можете да видите датата на произвеждане изписана като четирицифрено число върху самата гума: първите две числа демонстрират седмицата на произвеждане, до момента в който последните две – годината (т.нар DOT).

Място за предпазване, което подлага гумата на всички нездравословни въздействия, единствено за един сезон може дотолкоз да я повреди, че тя да не може повече да се употребява.

Мощните пръскачки за вода могат да увредят гумите

Препоръките за предпазване на зимни и летни гуми са доста сходни. Преди да приберете гумите си, ги измийте деликатно и ги изплакнете. Махнете по-големи камъчета от жлебовете и проверете протектора и страниците за пукнатини или необикновени издутини. " При миене оставете точката на налягане на водната бликам отвън гумата, защото тя може да прекъсне връзката на каучука с лентата под нея. Това може да докара до разкъсване на гумата при последваща приложимост ", споделя Мартин Дражик

Преди да приберете гумите се уверете, че те са изцяло сухи. Гумите не би трябвало да влизат в контакт с масла, разтворители или други химически смеси на мястото където се съхраняват. Ако е нужно, можете да закупите защитни торби за спомагателна отбрана.

Гумите не би трябвало да бъдат затиснати от нещо тежко и не би трябвало да има напрежение; с други думи, не би трябвало да нареждате никакви други неща върху тях. " Когато съхранявате гумите една върху друга, бих предложил да увеличите малко налягането, тъй като върху най-долната гума има сериозен товар. " споделя Дражик.

За съхранението на гуми в резюме:

-Проверявайте възрастта на гумите и си закупувайте нови най-вече на 6-10 години

-Проверявайте положението на протектора и махайте по-големите камъчета от жлебовете

-Измийте гумите и ги оставете да изсъхнат изцяло преди да ги приберете

-Съхранявайте гумите си на хладно и изсъхнало място

-Предпазвайте гумите от слънчева светлина и химикали

-За повече успокоение, оставете работата на експертите в хотела за гуми.

Ето и главните правила:

1. Температура 

Температурата в помещението за предпазване би трябвало да е под +25ºC, като за предпочитане е да е мрачно и под +15ºC. Свойствата на каучука може да се трансформират, което да повлияе на експлоатационния живот на гумата, в случай че температурата е над 25ºC и под 0ºC. Съхранението на хладно няма негативен резултат върху продуктите от каучук.

2. Влага 

Условията на мощна влага би трябвало да се заобикалят. Влажността в помещението за предпазване не би трябвало да е толкоз висока, че да се образува конденз по гумите. Гумите не би трябвало да се съхраняват при условия, в които са изложени на дъжд, пръски и други

3. Светлина

Гумите би трябвало да са предпазени от светлина, изключително от директна слънчева светлина и мощно изкуствено осветяване с интензивна ултравиолетова светлина.

4. Кислород и озон

Озонът има доста мощно влошаващо влияние върху гумите. Помещението за предпазване не би трябвало да съдържа съоръжение, което генерира озон, да вземем за пример флуоресцентни лампи или живачни лампи, високоволтово електрическо съоръжение, електромотори или друго електрическо съоръжение, което може да генерира искри или тихи електрически разряди.

5. Деформация

Ако е допустимо, гумите би трябвало да се съхраняват свободно в тяхната естествена форма, тъй че да не са подложени на натоварване, напън или извъртане. Силни деформации, зародили по време на дълготрайно предпазване, може да доведат до скъсване при напомпването.

6. Разтворители, масла, греси и топлота

Гумите би трябвало да се пазят от контакт с разтворители, масла или греси даже в случай че контактът е за малко. Гумите би трябвало да се пазят и от мощни източници на светлина и искри при електрическо заваряване.

7. Боравене с гумите 

При боравене с гумите в склад те не би трябвало да се изпускат от височина над 1,5 m. При рухване те могат да се повредят в зоната на борда. Типичното следствие е килнат ръб. Ако видите, че гумата е с килнат ръб, ние не предлагаме да монтирате такава гума към джанта. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР